27/12/10 - 17:01

Άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι στα Χανιά

Πανευρωπαϊκή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ένα μεγάλο σεισμό και ενδεχόμενο τσουνάμι θα πραγματοποιηθεί στα νότια του Νομού Χανίων.

Άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι στα Χανιά
27.260views 0shares

Όπως έκανε γνωστό σήμερα ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κώστας Συνολάκης: «Θα γίνει μια μεγάλη άσκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα την παρακολουθήσουν πολλές χώρες. Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι».

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, στόχος της άσκησης είναι να καταγραφεί η λειτουργία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ενός ακραίου φαινομένου. «Το σενάριο της άσκησης θα είναι πολύ ακραίο και το ζητούμενο θα είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας και πόσο καλά θα λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών, των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου.

Το ζητούμενο της άσκησης, με βάση το σενάριο, είναι μια μεγάλη καταστροφή, ώστε αμέσως να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την Ε.Ε., πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και πόσο καλά θα ενεργήσουν οι τοπικές υπηρεσίες, ώστε να γίνει άμεση εκκένωση και άμεση αποτύπωση της καταστροφής».

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου τόνισε ότι η άσκηση θα έχει δύο στάδια, το θεωρητικό και το πρακτικό. Όπως επεσήμανε: «ήδη έχουν υποβληθεί τα σενάρια στην Ε.Ε. για έγκριση. Η εργασία αυτή είναι συνεργασία μεταξύ του Ι.Τ.Ε. ( Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας,) του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Περιφέρειας.

Έχουμε στείλει τα σχέδια, περιμένουμε την έγκριση της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο σενάριο που θα είναι εξαιρετικά ακραίο. Η άσκηση θα ξεκινήσει επί χάρτου την άνοιξη και το πρακτικό μέρος της υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012».

Η περιοχή που έχει επιλέγει για την άσκηση είναι η νοτιοδυτική Κρήτη, από το Ελαφονήσι μέχρι και την Αγία Ρουμέλη του Νομού Χανίων. «Η περιοχή επελέγη, καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και μας ενδιαφέρει να δούμε την αμεσότητα στην παρέμβαση όσων θα εμπλακούν», είπε ο κ. Συνολάκης. «Το σενάριο προετοιμάζεται εδώ και έναν χρόνο, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά μας και αυτή την περίοδο το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο- ακραίο», συμπλήρωσε.