Facebook Pixel Ο Καντάφι βομβαρδίζει στα τυφλά! (BINTEO)
Life
| 2011-03-02 14:54:00

Ο Καντάφι βομβαρδίζει στα τυφλά! (BINTEO)

Ο Καντάφι βομβαρδίζει στα τυφλά! (BINTEO)

Ανεξέλεγκτες κι απρόβλεπτες οι τελευταίες κινήσεις του συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι. «Ψυχολογικός» κι όχι μόνο ο πόλεμος στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν «επιλεκτικές» αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των επιθέσεων ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε δεχθεί επίθεση και πριν από δύο ημέρες, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη.

«Πιθανώς να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανώς οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)», δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Reuters.

«Προσπάθησαν να πάρουν την Μπρέγκα το πρωί της Τετάρτης, αλλά απέτυχαν. Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση», προσέθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι δυνάμεις του Καντάφι προχώρησαν σε «τυφλό» βομβαρδισμό της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, όπου βρίσκεται σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν την πόλη.

Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.

«Θα διατηρήσουμε την πίεση επί του Καντάφι μέχρι να αποχωρήσει και να επιτρέψει στο λαό της Λιβύης να εκφρασθεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, εάν ο λίβυος ηγέτης δεν αποχωρήσει, ενώ η λιβυκή εξέγερση, η αιματηρότερη μέχρι σήμερα στη Μέση Ανατολή, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αυτοεξορισθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται εκτάκτως την Τετάρτη στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική για τον Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμιστεί και η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

«Εκκενώστε τώρα τη Λιβύη!»

Ανακοίνωση-έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απηύθυναν από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από τη χώρα που μαστίζεται για Τρίτη εβδομάδα από βίαιες συγκρούσεις.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας εφαρμόζουν κοινό πρόγραμμα εκκένωσης της Λιβύης ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αεροσκάφη, πλοία και εκπαιδευμένο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags