Facebook Pixel Πρότεινε απεργία η ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ΣΣΕ
Life
| 2011-03-03 20:18:00

Πρότεινε απεργία η ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ΣΣΕ

Πρότεινε απεργία η ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ΣΣΕ

Οι ενέργειες των εκδοτών που πλέον είναι ολοφάνερο ότι προχωρούν σε μειώσεις κατόπιν συνεννόησης, φέρνουν την ΕΣΗΕΑ σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΔΟΛ και «Πήγασος» προχώρησαν και ήδη εφαρμόζουν τα σχέδια των περικοπών, με αποτέλεσμα η κυριακάτικη εργασία να αμείβεται πια όπως μια καθημερινή. Τα μεροκάματα μειώνονται και το ίδιο οι θέσεις εργασίας, αφού δεν λείπουν και οι σταδιακές απολύσεις συνεργατών ή μόνιμων συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται πια στη γωνία.

Στη συνεδρίαση που έγινε το πρωί της Πέμπτης, η Ένωση Συντακτών αποφάσισε να προτείνει στο διασωματειακό απεργία για την Πέμπτη 10/3 ή για άλλη μέρα, ωστόσο το ερώτημα που εύλογα πλανάται πάνω από τον δημοσιογραφικό κόσμο είναι: Άραγε αυτό είναι αρκετό; Διότι πλέον τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η ΕΣΗΕΑ δεν έχει καταφέρει να προλάβει τις εξελίξεις και δεν εμπνέει κανένα σεβασμό στους εκδότες, οι οποίοι στην πράξη αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στα μαγαζιά τους και κατ' επέκταση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Άραγε υπάρχει κανείς στην ΕΣΗΕΑ που να θεωρεί ότι το κλίμα μπορεί να ανατραπεί; Όσο η ίδια η ΕΣΕΗΑ συνεχίζει να αποκλείει από τους «κύκλους» τους επαγγελματίες δημοσιογράφους του διαδικτύου, όσο συνεχίσει να μένει αποσβολωμένη στις αποφάσεις των εκδοτών, όσο η μεγαλύτερη μερίδα των εγγεγραμμένων της συνεχίζει να διαφωνεί με τις κινήσεις, δύσκολα τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ίσως τώρα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είναι προάγγελος για το τι θα συμβεί με τις συλλογικές συμβάσεις, θα έπρεπε στην ΕΣΗΕΑ να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο των εκλογών, οι οποίες θα φέρουν μια διοίκηση από τη βάση. Μια διοίκηση που θα εξουσιοδοτηθεί για τον τρόπο που θα αντιδράσει. Είτε δηλαδή να ακολουθήσει μια διαλλακτική στάση με συζήτηση και συναίνεση είτε να κλιμακώσει αγώνες και κινητοποιήσεις.

Διότι τώρα το Δ.Σ. ταλαντεύεται και δεν προσφέρει. Η χάραξη συγκεκριμένης γραμμής ίσως αποτελέσει λύση. Δεν θα πούμε εμείς τι πρέπει να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι οι μεσοβέζικες λύσεις και συμπεριφορές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Μακάρι να βρεθεί η λύση με τους εκδότες για τη ΣΣΕ. Αυτή είναι η ευχή όλων. Διότι ο κλάδος περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, κάτι που αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΣΗΕΑ για τους ανέργους δημοσιογράφους.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags