Facebook Pixel Άφησαν τους άστεγους να πεθάνουν από το κρύο
Life
| 2011-03-09 14:24:00

Άφησαν τους άστεγους να πεθάνουν από το κρύο

Άφησαν τους άστεγους να πεθάνουν από το κρύο

Σημαντικό δείγμα της πλήρους αναισθησίας στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας αλλά και ο κρατικός μηχανισμός, είναι το γεγονός πως τρεις άστεγοι συνάνθρωποί μας εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς σήμερα το πρωί στο Άλσος του Θησείου.

Τους τρεις άτυχους άστεγους εντόπισαν εργάτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ενώ τα ακριβή αίτια θανάτου αναμένεται να διασαφηνιστούν από τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Από την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν όλη η χώρα ασχολείται με το κύμα κακοκαιρίας που θα «χτυπούσε» από την Κυριακή, κι όμως αντί να είμαστε προετοιμασμένοι, καταφέραμε με 5 πόντους χιόνι να έχουμε εγκλωβισμούς οδηγών στους Εθνικούς δρόμους, διακοπές στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών της επικράτειας και από σήμερα και τρεις νεκρούς οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να έχασαν τη ζωή τους από το κρύο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο τις αδυναμίες της κοινωνίας μας αλλά και των θεσμών του κράτους μας. Το γεγονός ότι αφήσαμε συνανθρώπους μας που ζουν σε αυτές της άθλιες συνθήκες σε χαρτοκιβώτια μέσα πλατείες, πάρκα και στα πεζοδρόμια απροστάτευτους στον χιονιά πολύ απλά αποδεικνύει την αδυναμία της πολιτείας μας να αντιδράσει σε συνθήκες κρίσης και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν, άστεγοι ήταν το κράτος τι να κάνει; Η απάντηση είναι απλή, άστεγοι έγιναν λόγο πολλών και διάφορων οικονομικοκοινωνικών λόγων, και αν είναι άστεγοι δεν παύουν να είναι άνθρωποι. Το κράτος είναι κράτος για όλους, αστέγους και μη. Θα μπορούσε πολύ απλά από τη στιγμή που το κύμα κακοκαιρίας ήταν γνωστό το πότε και που θα χτυπήσει, να έχει μεριμνήσει για την στέγαση και την ζεστασιά αυτών των ανθρώπων. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και από χώρες που τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα, μια πολύ απλή λύση θα ήταν αυτή που ακολουθείται στο Λονδίνο το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, όπου σε περιόδους σφοδρού ψύχους ανοίγουν τους σταθμούς του Μετρό προκειμένου να στεγάσουν για αυτές τις μέρες την αδύναμη αυτή κοινωνική ομάδα, αλλά στην Ελλάδα μας όλα αυτά είναι ζητήματα που για να λυθούν θέλουν μέρες λόγο της εμπλοκής πολλών αρμοδίων και υπηρεσιών.

Οι σημερινές δηλώσεις του κατά τα άλλα συμπαθέστατου δημάρχου Αθηναίων, δυστυχώς για ακόμη μία φορά έρχονται σαν διαπιστώσεις κατόπιν εορτής, και αν ο δήμος έκανε ότι μπορούσε με τα μέσα που διαθέτει, θα έπρεπε να έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και στην κεντρική εξουσία για να ληφθούν και άλλα μέτρα ικανά, για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Οι σημερινές προσπάθειες παροχής βοήθειας δεν θα είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από «ασπιρίνη» στους πληγέντες από το κρύο συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις κακουχίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: newsday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags