Facebook Pixel Πόσοι είναι φοιτητές… φαντάσματα;
Life
| 2011-03-09 20:20:00

Πόσοι είναι φοιτητές… φαντάσματα;

Πόσοι είναι φοιτητές… φαντάσματα;

Φοιτητές «φαντάσματα» στοιχειώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, από τους συνολικά 600.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, μόνο ένας στους τρεις ζήτησε και πήρε πανεπιστημιακό σύγγραμμα...

Υψηλά ποσοστά «αιώνιων» φοιτητών, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος των συγγραμμάτων του ίδιου τμήματος από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, καταδεικνύουν τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αφορούν στην εφαρμογή, για πρώτη φορά από φέτος, της ηλεκτρονικής διανομής των συγγραμμάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος των συγγραμμάτων ανά φοιτητή στην Ιατρική Αθηνών είναι 1.138,85 ευρώ και στην Ιατρική Πατρών 318,64 ευρώ, την ίδια ώρα που από το σύνολο των περίπου 600.000 εγγεγραμμένων φοιτητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μόλις οι 242.244 -δηλαδή ο ένας στους τρεις- έκαναν δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα. Μάλιστα, σε ορισμένα Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας τα ποσοστά εγκατάλειψης των σπουδών είναι ακόμη υψηλότερα.

6 απο 60

Για παράδειγμα, στα περιφερειακά τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων από τους περίπου 60 σπουδαστές που στο 1ο εξάμηνο σπουδών έκαναν δήλωση για να παραλάβουν συγγράμματα έμειναν στο 3ο εξάμηνο μόνον οι 6(!).

Τις παραπάνω στρεβλώσεις ανέδειξε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος» του υπουργείου Παιδείας, η πρώτη φάση της οποίας κρίθηκε, όπως όλα δείχνουν, επιτυχημένη. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, το 80% των φοιτητών να δηλώνει ευχαριστημένο από την έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ανήλθαν στα ΑΕΙ σε 1.886.476 για 42.595 μαθήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φαίνεται πως θα αργήσει ο καιρός που το ηλεκτρονικό βιβλίο θα τύχει ευρείας αποδοχής. Παρότι -βάσει της ίδιας έρευνας- οι φοιτητές αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά του, εν τούτοις οι οκτώ στους δέκα φοιτητές (81,51%) δείχνουν προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού.

Εν τω μεταξύ, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο στην αρχή της επόμενης αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags