Facebook Pixel "Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση"
Life
| 2011-03-11 16:16:00

"Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση"

"Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση"

Δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη Süddeutsche Zeitung και στον δημοσιογράφο Claus Hulverscheidt ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Peer Steinbrück (SPD) αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην ευθύνη των τραπεζών και σε ενδεχόμενες αποχωρήσεις κρατών από την Ευρωζώνη.

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παρούσα κρίση επειδή άλλαζε συνεχώς γνώμη προκαλώντας έτσι σύγχυση στις αγορές και οργή στους εταίρους της.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τις παλινωδίες του Βερολίνου μέχρι να δοθούν τα δάνεια στην Ελλάδα και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα όπως είναι το υπερβολικό χρέος ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης. Αν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν θα εγκαταλειφθεί ήταν σοβαρές τότε θα πρέπει κάποτε να πεί στους γερμανούς πολίτες ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης χρειάζεται να ενισχυθεί.

Ενα παραπέρα βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν τα προβλήματα είναι η λήψη προπαρασκευαστών μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ορισμένων χωρών. «Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση».

Επισημαίνει ότι παρά την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet θεωρεί ότι κάνει λάθος που απορρίπτει την αναδιάρθρωση. « Οταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Εξηγώντας τα περί αναδιάθρωσης αναφέρει ότι κατ’ αρχήν πρέπει να προσδιοριστεί το ποστοστό, για παράδειγμα στο 30%. Οι επενδυτές που θα παραιτηθούν από το ποσοστό αυτό πρέπει να έχουν εγγυήσεις ότι θα τους επιστραφεί το υπόλοιπο 70%. Στην περίπτωση αυτή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και συνεπώς το σύνολο της Ευρωζώνης παρέχουν τα εχέγγυα.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών και στην ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού στήριξης ορισμένων τραπεζών τονίζει ότι χρειάζεται η θέσπιση ευρωπαϊκού πτωχευτικού Δικαίου για τράπεζες.

Για χώρες οι οποίες παρόλα αυτά δεν καταφέρνουν να διασωθούν ούτε με αναδιάρθρωση, ο Στάϊνμπρικ προτείνει την έξοδο σταδιακά από την Ευρωζώνη ώστε η χώρα να επανακτήσει τον εθνικό έλεγχο επί της πολιτικής των επιτοκίων και τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική μέσω της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση, καταλήγει, η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να τύχει της οικονομικής υποστήριξης των εταίρων της.

Πηγή: tovima.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags