Facebook Pixel Άρση του κινδύνου για εκδήλωση τσουνάμι στις Φιλιππίνες
Life
| 2011-03-12 15:06:00

Άρση του κινδύνου για εκδήλωση τσουνάμι στις Φιλιππίνες

Άρση του κινδύνου για εκδήλωση τσουνάμι στις Φιλιππίνες

Πάνω από 220.000 κάτοικοι των παραλίων στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στις οικίες τους, έπειτα από τη λήξη του συναγερμού για παλιρροϊκό κύμα και τις διαταγές εκκένωσης των παράκτιων περιοχών μετά τον σεισμό στην Ιαπωνια.

Ο συναγερμός για το τσουνάμι ήρθη χθες το βράδυ, έπειτα από την έλευση χαμηλής έντασης κυμάτων στις ακτές, τα οποία δεν προκάλεσαν ούτε ζημιές, ούτε και τραυματισμούς.

Οι κάτοικοι, που πέρασαν τη νύxτα σε πρόχειρα καταλύμματα, μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους, όπως τόνισε σήμερα ο διευθυντής του Συμβουλίου Χειρισμού Καταστροφών, Μπενίτο Ράμος.

Τα κύματα από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό της Ιαπωνίας, έφθασαν επίσης και στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής, αλλά ούτε και εκεί αναφέρθηκαν ζημιές.

Πάνω από 260.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ευάλωτες περιοχές στον Ισημερινό, ενώ στη Χιλή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε χαμηλού υψομέτρου ζώνες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό επίσης και στην Κολομβία και το Περού.

Τα αρχικά κύματα που έφθασαν στους λιμένες Ταλάρα και Παϊτίν στο Περού ήσαν από 20 εκατοστά έως 1,2 μ., ενώ στο Λα Κρους του Ισημερινού έφθασαν και το 1,45μ., ενώ οι επόμενοι σχηματισμοί δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατοστά στα λιμάνια και στα δύο κράτη.

Η μόνη απώλεια που αναφέρθηκε και σχετίζεται, εμμέσως, με το φαινόμενο ήταν στη Λίμα και αφορά έναν άνδρα, ο οποίος θέλοντας να έχει καλύτερα θέα των κυμάτων σκαρφάλωσε σε μία βραχώδη απόληξη και εκεί γλύστρισε βρίσκοντας τον θάνατο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags