Facebook Pixel «Μάχη» για να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή (BINTEO)
Life
| 2011-03-16 14:06:00

«Μάχη» για να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή (BINTEO)

«Μάχη» για να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή (BINTEO)

Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

Πλέον έχει πέσει η νύκτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση.

Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.

Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Το πρωί ακόμα μία ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ανατολικά του Τόκιο και τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προειδοποίηση για τσουνάμι δεν εκδόθηκε.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags