Facebook Pixel Σε κοινή εποχιακή γρίπη υποβιβάζεται ο ιός Η1Ν1
Life
| 2011-03-16 16:26:00

Σε κοινή εποχιακή γρίπη υποβιβάζεται ο ιός Η1Ν1

Σε κοινή εποχιακή γρίπη υποβιβάζεται ο ιός Η1Ν1

Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Εργαστηρίου Ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης (Βέλγιο), Κωνσταντίνο Σπ. Κυριάκη, σε κοινή εποχιακή γρίπη δείχνει να έχει υποβιβάσει τον νέο ιό Η1Ν1 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Μάλιστα, ο κ. Κυριάκης υπογράμμισε πως ο Η1Ν1 εκτιμάται ότι προήλθε από ανασυνδυασμό ιών της γρίπης του χοίρου, των πτηνών και του ανθρώπου.

Με την εισήγησή του, που αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή (18-20 Μαρτίου), ο κ. Κυριάκης πρόκειται να επισημάνει ότι ο νέος ιός Η1Ν1 στους χοίρους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού, όπως διευκρινίζει, δεν «περνάει» στο κρέας των χοίρων και ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μολυνθεί ο καταναλωτής.

Στο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, ο κ. Κυριάκης θα τονίσει ότι οι ιοί της γρίπης A χαρακτηρίζονται από την υψηλή ικανότητά τους να μεταλλάσσονται και να ανασυνδυάζονται. Τα δύο στελέχη του ιού της γρίπης Α, που ενδημούν στον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό, ανήκουν στους υποτύπους Η1Ν1 και Η3Ν2.

Κάθε χρόνο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, παρατηρούνται ενδημίες γρίπης σε όλο τον πλανήτη με πολύ χαμηλή θνησιμότητα, σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, νεογνά και ομάδες υψηλού κινδύνου. «Ιοί που στο παρελθόν προκάλεσαν πανδημίες παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά» υποστηρίζει.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκης θα επισημάνει ότι μέχρι την πανδημία του 2009 είχαν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις μετάδοσης γρίπης του χοίρου σε ανθρώπους. Την πανδημία, δε, του 2009, ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ήπια, αφού «δεν προκάλεσε τόσους θανάτους, όσους φοβόμασταν».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να συνεχιστεί και με πιο εντατικό ρυθμό η παρακολούθηση της εξέλιξης των ιών της γρίπης στα ζώα και κυρίως στον χοίρο, προκειμένου η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη, σε περίπτωση εμφάνισης ενός νέου ιού επικίνδυνου για τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags