Facebook Pixel Υποχωρεί σταθερά η γρίπη
Life
| 2011-03-18 09:00:00

Υποχωρεί σταθερά η γρίπη

Υποχωρεί σταθερά η γρίπη

Αργά αλλά σταθερά υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του πια ολοένα λιγότερα θύματα της νόσου.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται ένας θάνατος την ημέρα αντί των πέντε που ήταν ο μέσος όρος όλου του περασμένου μήνα.

Παράλληλα, επί τρία συνεχόμενα 24ωρα δεν χρειάστηκε να εισαχθεί κανένας ασθενής με επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η δραστηριότητα της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τον Μάρτιο μόνο δύο στα δέκα δείγματα που λαμβάνονται και ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται θετικά στον ιό Α(Η1Ν1).

Περισσότερα θύματα εφέτος σε σχέση με πέρυσι

Συνολικά, από τις 18 Ιανουαρίου που ενέσκηψε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Μαρτίου, 155 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με τη γρίπη. Η θλιβερή λίστα περιλαμβάνει και τέσσερα παιδιά, από τα οποία τα τρία είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας που τα καθιστούσαν ευάλωτα στη μόλυνση από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).

Πλέον οι νεκροί εξαιτίας της εφετινής γρίπης έχουν ξεπεράσει εκείνους της περσινής πανδημικής περιόδου (ήταν 144), ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως μέχρι τη λήξη του συναγερμού ο εφετινός δραματικός απολογισμός θα καταλήξει σε ακόμη πιο υψηλό αριθμό. Σημειωτέον ότι το διάστημα Ιουλίου 2009- Μαρτίου 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω γρίπης 144 άτομα, ενώ 799 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 291 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Εφέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ χρειάστηκαν 358 άτομα.

Ο τελευταίος (χθεσινός) απολογισμός σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι 62 ασθενείς, ενώ πριν από έναν μήνα ο αριθμός των ασθενών στις Εντατικές ξεπερνούσε τους 135 την ημέρα. Στην πλειονότητά τους οι 62 ασθενείς πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ επειδή εμφάνισαν αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία της γρίπης.

Τον Απρίλιο η λήξη συναγερμού

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η φθίνουσα πορεία της εποχικής γρίπης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η καταγραφή θανατηφόρων περιστατικών αλλά με την ίδια χαμηλή ένταση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα. Πάντως, οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα πλησιάσει τους 180 εάν συνεχιστεί η υποχώρηση του κύματος της γρίπης με αυτόν τον ρυθμό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags