Facebook Pixel Ελπίδες για αποφυγή της πυρηνικής καταστροφής
Life
| 2011-03-18 10:08:00

Ελπίδες για αποφυγή της πυρηνικής καταστροφής

Ελπίδες για αποφυγή της πυρηνικής καταστροφής

Ώρες αγωνίας για την εξέλιξη των δραματικών επιχειρήσεων ψύξης των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα περνούν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτές, αλλά και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης που τις παρακολουθεί από κοντά.

Και αυτό γιατί οι Ιάπωνες κατάφεραν να φέρουν ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού με σκοπό να συνδέσουν σε αυτό τις αντλίες που στέλνουν ψυκτικό υγρό στην καρδιά του κάθε αντιδραστήρα.

Το καλώδιο αυτό έχει μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού , Tepco (Tokyo Electric Power Company). Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Η ΙΑΕΑ είπε ότι το καλώδιο έφτασε στον σταθμό περίπου στις 10:30 χθες το πρωί και πως η διαδικασία σύνδεσής του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό του αντιδραστήρα Νο.3.

Εφόσον τους ζητηθεί, πυροσβεστικές αντλίες του στρατού θα ρίξουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα 3. Μια αντλία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1, καθώς το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμου του πιστεύεται πως μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Αν η επιχείρηση σύνδεσης και επαναλειτουργίας των αντλιών αυτών ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι ελπίδες αποφυγής της πυρηνικής τήξης των ραδιενεργών ράβδων στους αντιδραστήρες και θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η διαγραφόμενη εδώ και μέρες πυρηνική καταστροφή.

Ωστόσο, η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι.

Εξάλλου ο ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη χώρα, η Tokyo Electric Power, εφαρμόζει κυλιόμενα μπλακ-άουτ.

Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags