22/03/11 - 19:40

Η ραδιενέργεια έφτασε και στην Ελλάδα

Ανιχνεύτηκε σε προσωπικά αντικείμενα ταξιδιωτών από την Ιαπωνία.

Η ραδιενέργεια έφτασε και στην Ελλάδα
24.229views 0shares

Ο πυρηνικός εφιάλτης που ζει τις τελευταίες 11 μέρες η Ιαπωνία «χτύπησε» και την πόρτα της Ελλάδας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ίχνη ραδιοϊσοτόπων, πολύ μικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ έχουν υποβληθεί σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο 47 άτομα. Ακολούθησε δευτερογενής έλεγχος σε πέντε περιπτώσεις, χωρίς όμως τελικά να εντοπιστεί ραδιορρύπανση, η οποία να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Σημειώνεται πως ραδιολογικός έλεγχος είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΕ.

Ελέγχους, προαιρετικά και κυρίως σε άτομα που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα, πραγματοποιούν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αφού η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής παραμένει για πολλοστή μέρα εκτός ελέγχου.

Όσον αφορά στα ελληνικά πλοία, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλόμενους, η ΕΕΑΕ τους έχει συστήσει την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80 χλμ. από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού. Η απόσταση αυτή προέκυψε από τις σχετικές δοσιμετρικές εκτιμήσεις, ενώ ανάλογη σύσταση απομάκρυνσης έχει εκδοθεί από τις γερμανικές αρχές.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEPγια τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε στο Νewsit ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου "Δημόκριτος" Νίκος Κατσαρός "η ραδιενέργεια που βρέθηκε στα ρούχα και τις αποσκευές σε άτομα προερχόμενα από την Ιαπωνία, είναι ραδιενεργός σκόνη η οποία κυρίως ήταν ραδιενεργό ιώδιο. Αυτό δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα για τους επιβάτες καθώς με ένα προσεκτικό πλύσιμο αποσκευών, παπουτσιών και ρούχων δε θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το γεγονός δε πως δεν βρέθηκε μέσα στον οργανισμό τους ραδιενέργεια είναι πολυ ενθαρρυντικό. Επειδή η ραδιενέργεια είναι τόσο χαμηλή η διασπορά της σκόνης στο ευρύτερο περιβάλλον εξουδετερώνει κάθε πιθανό κίνδυνο και αποκλείεται να μεταδοθεί".

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr