Facebook Pixel Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο
Life
| 2011-03-25 21:16:00

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο

Να αλλάξει εντελώς ριζικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του λυκείου φιλοδοξεί το υπουργείο Παιδείας. Δείτε τι προβλέπει το σχέδιο για τις τρεις τάξεις. Ο τρόπος βαθμολόγησης, οι κατευθύνσεις και τα μαθήματα επιλογής.

Υπομονή μερικές ημέρες θα κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για να δούνε τις αλλαγές στο λύκειο, από την επόμενη σχολική χρονιά.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Παιδείας και θα αλλάξει ριζικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία της βαθμίδας του λυκείου.
Σύμφωνα με το "Βήμα", η νέα φιλοσοφία για το λύκειο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική των ερευνητικών σχεδίων, δηλαδή κάτι σαν μικρές "πτυχιακές" εργασίες τις οποίες θα εκπονούν και θα παραδίδουν οι μαθητές κάθε τετράμηνο.

Οι εργασίες αυτές θα βαθμολογούνται και ο βαθμός τους θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Επίσης, καταργούνται όλα τα επιστημονικά πεδία και αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις:

Τη θετική και τη θεωρητική στη Β' Λυκείου και τρεις κατευθύνσεις στην Γ' Λυκείου.
Πιο απλά, οι μαθητές θα αντιμετωπίζουν πλέον τρεις βαθμούς εξειδίκευσης.

- Στην Α' Λυκείου καταργούνται τόσο τα επιστημονικά πεδία όσο και οι κατευθύνσεις. Όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας.

- Στη Β' Λυκείου, το σκηνικό αλλάζει και θα υπάρχουν κατευθύνσεις, με δύο βασικές κατευθύνσεις σπουδών, τη θετική, δηλαδή Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κ.λπ., και τη θεωρητική, Γλώσσα, Φιλολογία, Ιστορία, κ.λπ.
Η Β' Λυκείου είναι μία άκρως σημαντική τάξη, καθώς σε αυτήν ξεκινά η φιλοσοφία της "εμβάθυνσης", με τους μαθητές να έχουν πέντε βασικά μαθήματα κοινά και στις δύο κατευθύνσεις.

Ανάλογα όμως με τα ενδιαφέροντά του, όμως, θα μπορεί να παίρνει, για παράδειγμα, περισσότερες ώρες την εβδομάδα στα Μαθηματικά ή περισσότερες ώρες Αρχαία Ελληνικά, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν τα μαθήματα επιλογής, τα οποία θα κατευθύνονται επίσης με βάση το ενδιαφέρον του μαθητή.

- Στη Γ' Λυκείου το τοπίο αλλάζει ξανά, με την εισαγωγή μιας τρίτης επιστημονικής κατεύθυνσης.

Αν και παραμένουν οι δύο κατευθύνσεις, θεωρητική και θετική, διαχωρίζονται όμως οι ανθρωπιστικές επιστήμες και εισάγεται νέα κατεύθυνση, η οποία θα απευθύνεται στους υποψηφίους για Νομικές Σχολές, Κοινωνιολογίες, Κοινωνικές Επιστήμες, Παιδαγωγικές Σχολές.

Και εδώ βέβαια θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σε όλες τις κατευθύνσεις θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής, τα οποία θα έχουν σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και πρόσθετες διδακτικές ώρες για ξένες γλώσσες.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags