27/03/11 - 07:50

Πάνω από την Ελλάδα το ραδιενεργό νέφος

Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται πλέον, από την Παρασκευή, το ραδιενεργό νέφος που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Πάνω από την Ελλάδα το ραδιενεργό νέφος
40.475views 0shares

Όπως επισήμανε σχετικά με το θέμα ο προεδρεύων της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Καρτάλης, το ραδιενεργό νέφος θα είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, εκατό χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο φορές πιο εξασθενημένο από αυτό που είχε έλθει από το Τσέρνομπιλ.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία ή την τροφική αλυσίδα όσον αφορά την ποσότητα ραδιενέργειας που θα μεταφέρει, καθώς είναι τόσο εξασθενημένη, που δεν πρέπει να προκαλέσει καμία ανησυχία.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μετρήσεις που έγιναν στον ελληνικό χώρο στο διάστημα 24-25 Μαρτίου, έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα, σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3 (125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αυτές, αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του κ. Καρτάλη.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, πάνω από τη οποία «ταξίδεψε» το ραδιενεργό νέφος δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι τόσο χαμηλά που δεν ανιχνεύονται καν από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης, δηλαδή από το τηλεμετρικό δίκτυο ελέγχου ραδιενέργειας περιβάλλοντος της χώρας.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr