28/03/11 - 12:16

Αλλάζει ο δημοσιογραφικός χάρτης

Κανάλια που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Δημοσιογράφοι μηνύουν δημοσιογράφους και εφημερίδες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.  

Αλλάζει ο δημοσιογραφικός χάρτης
36.054views 0shares

Η κρίση που χτυπά τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η Ένωση συντακτών, απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκατοντάδες εργαζόμενους να αναζητούν πόρους από άλλου είδους επαγγέλματα, για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.

Σε μια περίοδο που όλα δείχνουν να αλλάζουν, φαίνεται ότι αλλάζει και ο δημοσιογραφικός χάρτης με πρώτο θύμα την τηλεόραση. Η αναστολή λειτουργίας προγράμματος του ALTER, είναι προπομπός εξελίξεων. Και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανακοινώσεις για την τύχη του καναλιού.

Αναστολή Λειτουργίας ALTER

Έτσι, οι φόβοι εκατοντάδων εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Όπως προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο σταθμός αργά χθες το βράδυ και με βάση την οποία, αναστέλλεται κάθε ζωντανό και μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση λιτή και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Από σήμερα, λοιπόν, το πρόγραμμα του σταθμού έχει επαναλήψεις Σεφερλή, Ζουγανέλη, Βέφας, ξένες σειρές και παιδικά προγράμματα…

Η αναστολή λειτουργίας του προγράμματος ίσως, αποτελεί προπομπό εξελίξεων, και είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανακοινώσεις που να αφορούν την τύχη του καναλιού.

Αγωγή Mega στο Fimotro

Την ίδια στιγμή που αυτά συμβαίνουν στο ALTER, μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ενός blog και του Mega Channel.

Το κανάλι κατάθεσε αγωγή εναντίον του blog Fimotro ζητώντας και αποζημίωση 1.000.000 ευρώ (έως και 4.000.000).

Η αγωγή του καναλιού έγινε για τη σατιρική δημοσκόπηση του Blog Fimotro με ερώτημα: Ποιός δημοσιογράφος γλύφει καλύτερα την κυβέρνηση;

Την αγωγή κατέθεσαν συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Παύλος Τσίμας και Μανώλης Καψής κατά του blog “Fimotro“ και του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη τον οποίο θεωρούν κάτοχο- διαχειριστή του blog, και τον κατηγορούν για πρόκληση ηθικής βλάβης και ζητούν αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ο καθένας

Το αποτέλεσμα της κόντρας, είναι να έχει πραγματικά ξεσηκωθεί ολόκληρη η «blogoσφαιρα» κατά του «Μεγάλου» καναλιού, είτε με αναρτήσεις διαμαρτυρίας είτε με αναρτήσεις συμπαράστασης ή σάτιρας σε τέτοιους ρυθμούς που πραγματικά δεν προλαβαίνεις να τα διαβάσεις.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως τα διαδικτυακά μέσα βάση του τρόπου λειτουργίας τους και βάση της αμεσότητας και της παγκοσμιότητας του διαδικτύου, έχουν την δυνατότητα να δίνουν βήμα σε χρήστες - αναγνώστες, δημιουργώντας ένα "μωσαϊκό" ανθρώπων που θέλουν να είναι "inforich", δηλαδή "πληροφοριακά πλούσιοι", και που έχουν την διάθεση να τροφοδοτούν με απόψεις - αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η αλήθεια είναι πως το Mega έχει τα δελτία του μέσω των οποίων μπορεί να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν, καλό θα είναι να απαντήσει από εκεί και να αποφύγουμε έναν πόλεμο που κάνει το, από όλες τις πλευρές βαλλόμενο, επάγγελμα μας να αιμορραγεί.

Αγωγή Παπακωνσταντίνου στο "Πρώτο Θέμα"

Κερασάκι στην τούρτα των τελευταίων ημερών και της όλης "αναταραχής" που επικρατεί στα media, είναι η αγωγή που προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή θα αφορά το δημοσίευμα περί παραγραφής χρεών εταιρείας προς το Δημόσιο, ύψους 70 εκ ευρώ.

Με ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού, καθώς το επίμαχο δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας αναφερόμενο σε υποτιθέμενες «σχέσεις» με πρόσωπα που εργάζονται στην εν λόγω εταιρία, τα οποία όμως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι άγνωστα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, έχει αποστείλει δύο εξώδικα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε συνέχεια απάντησης του Υπουργού σε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εκκρεμή έρευνα του ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για υποθέσεις του κ. Αναστασιάδη. Τα εξώδικα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Στην ανακοίνωση, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» εντάσσεται στην ίδια λογική αναφέροντας ότι «η εφημερίδα ψευδώς ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα διαγραφής χρεών, άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία και χαριστική άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις φορολογικές αρχές...».

Όλα αυτά συμβαίνουν στον χώρο της ενημέρωσης, όμως η Ένωση συντακτών απλά παρακολουθεί, όχι μόνο τις εξελίξεις, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους να αναζητούν πόρους από άλλου είδους επαγγέλματα για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Μια θέση και μία άποψη που σε κάποιες άλλες εποχές θα ήταν σίγουρα ικανή να βάλει φρένο σε όλα όσα πλήττουν ανεπανόρθωτα, όχι μόνο το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, αλλά και την ουσία της ποιότητας ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr