Facebook Pixel Αυτοί "τρώγονται" και οι Τούρκοι παζαρεύουν το Αιγαίο
Life
| 2011-03-30 13:21:00

Αυτοί "τρώγονται" και οι Τούρκοι παζαρεύουν το Αιγαίο

Αυτοί "τρώγονται" και οι Τούρκοι παζαρεύουν το Αιγαίο

Διπλή αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκδηλώθηκε με αφορμή την περίπτωση του ερευνητικού σκάφους «Explora» (για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέσουν το Ισραήλ με την Ιταλία - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή).

Η όλη κατάσταση αναδεικνύει, αναμφίβολα την αστοχία χειρισμών της κυβέρνησης στην υπεράσπιση του κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Το χθεσινό «άδειασμα» στη Βουλή του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου προς τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τη γνωστοποίηση ότι η ιταλική πλευρά απευθύνθηκε και στην Άγκυρα προκειμένου να πάρει άδεια για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί απόδειξη, το λιγότερο έλλειψης συντονισμού, αλλά και εθνικής στρατηγικής.

Το συμβάν

Οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, καθώς διαπίστωσαν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε αντίστοιχη άδεια και από την τουρκική πλευρά. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ανέφερε χτες ότι το πλοίο ζήτησε και πήρε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά στις 12 Μάρτη εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες με το αιτιολογικό ότι έπλεε σε περιοχή που δεν ανήκει στην ελληνική κυριότητα.

Σαν αποτέλεσμα, το πλοίο ενημέρωσε την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ, ζήτησε να μην απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα. Κατά την επιστροφή του ιταλικού πλοίου από το Ισραήλ, η τουρκική πλευρά εξέδωσε δικό της σήμα, που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.

Η Ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε εκ των υστέρων, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία (Ιταλική) είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Κατόπιν αυτού, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.

Αποτελέσματα

Το θέμα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις ενδοκυβερνητικές τριβές, που σχετίζονται, κυρίως, με τη λειτουργία της κυβέρνησης και το παρατηρούμενο αλαλούμ σε όλους τους τομείς. Η δεύτερη, όμως, η πιο σοβαρή, αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, θέματα στα οποία δεν χωρούν λάθη.

Γεγονός είναι πως η χώρα μας υπέστη μία διπλωματική ήττα, αφού, από το πουθενά, μια τρίτη χώρα εμφανίζεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Αυτά τα γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε εκείνες τις φωνές που υποστηρίζουν πως ο διάλογος για τις διευθετήσεις στο Αιγαίο γίνεται έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, το οποίο άλλωστε δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Πλέον και ο πιο άσχετος από διπλωματία μπορεί να καταλάβει πως είναι πλέον ορατές οι επικίνδυνες συνέπειες της πολυθρύλητης ελληνοτουρκικής προσέγγισης έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς η ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου έχει ήδη μετατραπεί σε μια ακόμη «γκρίζα ζώνη», της οποίας η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται ευθέως.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags