Facebook Pixel Reuters: Αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση!
Life
| 2013-11-12 00:44:00

Reuters: Αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση!

Reuters: Αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση!

"Το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδας δεν είναι ούτε καν μισοτελειωμένο. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να ξεριζώσει τα κατεστημένα συμφέροντα που στραγγαλίζουν την οικονομία. Ούτε έχει καταπολεμήσει πλήρως τη φοροδιαφυγή, ούτε πιέζει αρκετά για να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία".

Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά το άρθρο γνώμης του εξωτερικού συνεργάτη του πρακτορείου Reuters, Χιούγκο Ντίξον, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο Ντίξον, "η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστη που μπορεί να καταρρεύσει αν η τρόικα [...] την αναγκάσει να επιβάλει περισσότερη λιτότητα". Η πρόταση του αρθρογράφου είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυστηρό διαχωρισμό των δομικών μεταρρυθμίσεων από τη λιτότητα, και να πείσει τους δανειστές της ότι είναι τόσο αποφασισμένη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μη χρειαστούν άλλες περικοπές και φόροι.

Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης Σαμαρά; "Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς", σημειώνει ο Ντίξον, και συμπληρώνει: "Όμως κανένα από τα βασικά σενάρια - μία αδύναμη τεχνοκρατική κυβέρνηση, νέες εκλογές που θα οδηγήσουν σε μία κατακερματισμένη Βουλή ή μία νίκη του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ - δε δείχνει ελκυστικό".

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει ο αρθρογράφος, έχει ρίξει τους τόνους στη ρητορική του, ίσως θα δυσκολευόταν να ελέγξει το κόμμα του αν χρειαζόταν να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τους δανειστές της χώρας. "Από την άλλη, αν ακύρωνε τη συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα, η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει σε ένα νέο βίαιο σπιράλ θανάτου, που θα κατέληγε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο της χώρας από το ευρώ", υποστηρίζει.

"Ο Σαμαράς μπορεί να μην είναι από τη φύση του μεταρρυθμιστής. Και δε θα ήταν εύκολο γι' αυτόν να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι η καλύτερη ελπίδα του όχι μόνο να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και να φανεί τελικά ως επιτυχημένος πρωθυπουργός", επισημαίνει ο Ντίξον, που εκτιμά πως αν ο πρωθυπουργός πετύχει μία συμφωνία με πολλές μεταρρυθμίσεις και λίγη λιτότητα με την τρόικα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα, φέρνοντας περισσότερες επενδύσεις και ανοίγοντας το δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

"Αλλά για να τα εξασφαλίσει όλα αυτά, ο Σαμαράς θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι πραγματικά εννοεί τη μεταρρύθμιση. Έχουν δει πάρα πολλούς Έλληνες δώρα φέροντας για να ξεγελαστούν εύκολα", καταλήγει.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags