Facebook Pixel «Βαφτίζουν» Ρουμάνους Έλληνες βλάχους των Βαλκανίων
Life
| 2011-04-15 21:27:00

«Βαφτίζουν» Ρουμάνους Έλληνες βλάχους των Βαλκανίων

«Βαφτίζουν» Ρουμάνους Έλληνες βλάχους των Βαλκανίων

Κατά την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι στις 23-2-2011 στη Ρουμανία, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογο του έγινε αναφορά από τον δεύτερο για μια ισχυρή μειονότητα αποτελούμενη από 150.000 Ρουμανοβλάχους που διαβιούν στα Σκόπια.

Στην ουσία πρόκειται για Βλάχους ελληνικής καταγωγής που επί σειρά ετών η εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας επιδιώκει να τους «ρουμανοποιήσει». Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Κυριάκο Βελόπουλο, πρόκειται για ιδιαιτέρως προκλητική συμπεριφορά αφού ο ρουμάνος υπουργός ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τον Σκοπιανό ομόλογο του «περί της δυνατότητας προσβάσεως στην εκπαίδευση, στην μητρική γλώσσα(;) της βλάχικης μειονότητας» στο σκοπιανό κρατίδιο.

Ο κ. Βελόπουλος υπέβαλλε ερώτηση στη βουλή απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα από τον οποίο έλαβε την εξής απάντηση: « το ΥΠΕΞ παρακολουθεί και καταγράφει τη προσπάθεια ρουμανοποίησης του βλάχικου μειονοτικού στοιχείου και αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σχετική προπαγάνδα. Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στους βλάχικους συλλόγους στην ΠΓΔΜ υποτροφίες για τα ελληνικά ΑΕΙ, φιλοξενία βλαχόφωνων παιδιών και θερινά προγράμματα κατασκηνώσεων στη χώρα μας.

Το ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο το ελληνικό κράτος προστατεύει και διασφαλίζει την ελληνικότητα των μειονοτήτων και με ποιο τρόπο τη στιγμή που το ρουμανικό κράτος ευθαρσώς οικειοποιείται την ελληνική μειονότητα και την ταυτολογεί ως ρουμανική.

ΠΗΓΗ: www.newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags