18/04/11 - 08:25

"Δεν μιλάμε για αναδιάρθρωση"

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη στιγμή, δεν θα βοηθήσει γιατί το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  

"Δεν μιλάμε για αναδιάρθρωση"
35.001views 0shares

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ επισήμανε ότι το θέμα «δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

«Δεν το συζητούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στους Έλληνες δημοσιογράφους, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Στρος-Καν και πρόσθεσε: «Έχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει».

Ο υπουργός διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ εμφανίσθηκε ευχαριστημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως φέρεται να επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να φαίνονται τα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι κομβικής σημασίας για τον κ. Στρος Καν, που επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στην «ημερήσια διάταξη».

«Το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι», είπε ο Βαν Ρομπάι απαντώντας στις φήμες που θέλουν την Αθήνα να ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει γιγαντιαίες προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές», πρόσθεσε, μιλώντας σε κοινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde, του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και της εφημερίδας Le Monde.

«Το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές», σημείωσε.

Ο Βαν Ρόμπαϊ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το ότι δεν δίνεται «αρκετός χρόνος» στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: newstoday.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ