20/05/11 - 18:56

Σκλάβοι νέας γενιάς με GPS στον λαιμό!

Σοκ προκαλεί η πρωτοφανής εκμετάλλευση της «μαύρης εργασίας» που έφερε στο φως η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, εντοπίζοντας κύκλωμα Ινδών μεταναστών που είχαν πλουτίσει αναγκάζοντας ομοεθνείς τους να διανέμουν φυλλάδια φορώντας στο λαιμό συσκευές εντοπισμού GPS προκειμένου να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις των εργατών-σύγχρονων σκλάβων.

Σκλάβοι νέας γενιάς με GPS στον λαιμό!
20.473views 0shares

Ο ιταλικός Τύπος αφιερώνει την Παρασκευή σχόλια και εκτεταμένα ρεπορτάζ για την επιχείρηση «Ghost Interprises», με την οποία η οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες Ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της «μαύρης εργασίας».

Ινδοί και Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες αναγκάζονταν από ομοεθνείς τους να δουλεύουν δέκα ως 12 ώρες την ημέρα μοιράζοντας φυλλάδια πόρτα-πόρτα. Η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ.

Το στοιχείο, όμως, που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση και θεωρήθηκε πρωτοφανές από πολλούς σχολιαστές είναι ότι οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, για να μπορέσουν να δουλέψουν, έπρεπε να φορούν ένα κολάρο που περιείχε συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού θέσης μέσω του συστήματος GPS.

Με αυτό οι δουλέμποροι ήταν σε θέση να ελέγχουν διαρκώς, μέσω δορυφόρου, πού βρίσκονταν και προς ποια κατεύθυνση μετακινούνταν οι εργάτες-σκλάβοι.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή για τους εκμεταλλευτές ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα: σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής αστυνομίας της πόλης Βιτσέντσα, ο συνολικός τζίρος από τα συμβόλαια για τη διανομή φυλλαδίων ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο με το οποίο επέλεξε να αναφερθεί στην όλη υπόθεση η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Συναντάμε κάθε μέρα νεαρούς Αφρικανούς που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας με διαφημιστικό υλικό. Το δεχόμαστε και σκεπτόμαστε ότι κατάφεραν, τουλάχιστον, να βρουν μια δουλειά. Νιώθουμε σχεδόν ευτυχείς, όταν τους βλέπουμε με τα ποδήλατα και τα καπελάκια τους. Δεν είχαμε σκεφθεί ποτέ, όμως, ότι κάτω από τα καπελάκια αυτά, μπορεί να κρύβεται μια συσκευή εντοπισμού μέσω GPS, ένα τεχνολογικό λουρί τελευταίας γενιάς»....

Πηγή: Tanea.gr