Facebook Pixel «Οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους»!
Life
| 2011-05-21 18:41:00

«Οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους»!

«Οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους»!

«Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους: το σενάριο που διχάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής Monde με επίκεντρο τις διαφωνίες στις χώρες της Ευρώπης και τις ευρωπαϊκές τράπεζες για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Είναι το τέλος ενός ταμπού; Η συζήτηση άνοιξε στους κόλπους της ευρωζώνης για το θέμα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» τονίζει η εφημερίδα. Παράλληλα, αναλύει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση παραμένει ταμπού μόνο για τους τραπεζίτες, που δεν θέλουν να επιμεριστούν οι τράπεζες τις ζημιές από μια διαγραφή χρεών.

Οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση, ενώ οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση, λέει η εφημερίδα.

Ο Monde αναφέρει συγκεκριμένα τρία σενάρια:

- «Σκληρή αναδιάρθρωση». Το σενάριο που απορρίπτεται από όλους. Πρόκειται για μια κατ’ ευφημισμόν χρεοκοπία που τρομάζει τους πάντες, επειδή ανοίγει το δρόμο και για άλλες χρεοκοπίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, επισημαίνει η εφημερίδα. Σημειώνει ωστόσο πως οι αγορές τη θεωρούν νομοτελειακή.

- «Ήπια αναδιάρθρωση». Το σενάριο που στηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ουσιαστικά πρόκειται για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική.

-Χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Ιδέα που στήριζε ο Ντομινίκ Στρος Καν και μάλλον βγαίνει εκτός μετά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, η Αθήνα δεν καταφέρνει να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που της έχουν τεθεί.

Τι χρειάζεται; Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, λέει ο συντάκτης και καταλήγει: «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Ούτε ο οδηγός ταξί ούτε ο μεγάλος εφοπλιστής…».

Πηγή: Protothema.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags