Facebook Pixel Τα μέτρα για να μην κηδέψουμε την Αθήνα μας
Life
| 2011-05-22 11:20:00

Τα μέτρα για να μην κηδέψουμε την Αθήνα μας

Τα μέτρα για να μην κηδέψουμε την Αθήνα μας

Οκτώ μήνες στην Αχαρνών, εκεί που βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζω καθημερινά στην καρδιά του προβλήματος της πόλης μας. Λιοσίων, Μάρνη, Ιουλιανού, Ηπείρου, Στουρνάρη, Γ’ Σεπτεμβρίου, γειτονιές που γεννούν φόβο και παράγουν βία.

Γράφει η Μιλένα Αποστολάκη.

«Κηδεύουμε καθημερινά την πόλη μας», μου είπε φοβισμένος μια μέρα ένας ηλικιωμένος». Ακόμη και στη γειτονιά που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, στο «ήσυχο» Παγκράτι, τα πράγματα αλλάζουν… Ο φόβος είναι ίδιος. Είτε πρόκειται για Αθηναίους που αισθάνονται απροστάτευτοι και ξένοι στην πόλη τους είτε για μετανάστες που νιώθουν, όχι απλώς μη ευπρόσδεκτοι αλλά εχθροί. Μια πόλη τρομοκρατημένη, παραδομένη στην ανεξέλεγκτη βία που, μοιραία, έχει ως επόμενο στάδιο της την αυτοδικία.

Η «εμπόλεμη» οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αποτελεί φόντο κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνία τυφλής βίας. Ο κλεφτοπόλεμος, το μίσος και η εκδίκηση συνθέτουν τον φαύλο κύκλο μιας πραγματικότητας, στην οποία τα παιδιά γίνονται θεατές πραγματικών και όχι εικονικών, μέσω οθόνης, «παιχνιδιών βίας».

Ένα είναι βέβαιο: Η ανομία προάγει μονάχα τον ρατσισμό και ενισχύει την κοινωνική ανισότητα. Οι μετανάστες επιβάτες αστικού λεωφορείου στην Γ’ Σεπτεμβρίου και οι μικροπωλητές της λαϊκής των Εξαρχείων είναι θύματα του ίδιου αιμοβόρου και αδίστακτου θύτη, της βίας.

Το κέντρο της πρωτεύουσας γεμίζει με αίμα… ενός παιδιού τον Δεκέμβρη του 2008, των τριών θυμάτων της Marfin τον Μάη του 2010, του 44χρονου στην οδό Ηπείρου τον Μάη του 2011, του νεαρού διαδηλωτή στην οδό Πανεπιστημίου, των τραυματισμένων της Καλλιδρομίου… θύματα της ίδιας βίας, ανεξάρτητα από πού προέρχεται…

Εν μέσω αυτών των συνθηκών ξεκινά μια προσπάθεια για αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετίας. Απαιτούνται άμεσα πολιτικές αποφάσεις, συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχής παρακολούθηση του έργου.

Το πρόβλημα είναι αντίστοιχης σοβαρότητας για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όσα συζητούνται το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις του ΕCOFIN. Γι’ αυτό και η δημιουργία συνθηκών έκτακτης ανάγκης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει, επιτέλους, ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, επιβάλλεται άμεσα.

- Ευρωπαϊκή πολιτική με ουσιαστική παρουσία της FRONTEX και με αναθεώρηση του κοινοτικού κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», που αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος.

- Ευρωπαϊκή πολιτική με κυρώσεις σε χώρες που επιθυμούν να έχουν Ευρωπαϊκή προοπτική και παρουσία της FRONTEX στα εδάφη τους. Με γενναίες χρηματοδοτήσεις στις χώρες που η γεωπολιτική τους θέση τις καθιστά κύριους υποδοχείς των αυξανόμενων μεταναστευτικών ρευμάτων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα να μην αναγνωρίζεται ότι η λαθρομετανάστευση έχει σοβαρότατες δημοσιονομικές συνέπειες και να επωμίζεται η Ελλάδα το βάρος (κοινωνικό, πολιτικό αλλά και αναπτυξιακό και δημοσιονομικό) εξαιτίας της αποτυχίας της Ευρώπης να ασκήσει αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός σχεδιασμός έχει ανάγκη από ορατές επιτυχίες πάνω σε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, η γενικευμένη εντατικοποίηση των μέτρων αστυνόμευσης χρειάζεται, παράλληλα, συστηματικές και στοχευμένες επιχειρήσεις που δίνουν ένα στίγμα νοικοκυρέματος μιας πόλης που έχει ανάγκη από δημοκρατική τάξη και ασφάλεια.

Μπορεί, ασφαλώς, το πρόβλημα της Αθήνας να μην είναι αστυνομικό ή να μην είναι μόνο αστυνομικό. Είναι, όμως, ασφαλώς και πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας. Άρα, οι παράπλευρες και σύγχρονες δράσεις, οι αναπλάσεις, οι πολιτικές κινήτρων για επιστροφή των Αθηναίων στο κέντρο ως τόπο κατοικίας δε θα μπορέσουν να αποδώσουν, μεσοπρόθεσμα και άμεσα όπως χρειάζεται, αν δεν περιβάλλονται από την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας που, βεβαίως, μπορεί να μη θυμίζει την Αθήνα του ’60 ή του ’80 αλλά μπορεί να αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική πρωτεύουσα στην οποία ζεις, κινείσαι και κυκλοφορείς με στοιχειώδη ασφάλεια.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες συγκροτούν σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο που μπορεί να αποδώσει στο βαθμό που θα υλοποιηθεί και δεν θα εξαντληθεί ως εξαγγελία. Το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται αξιόπιστα και αποτελεσματικά χωρίς Ευρωπαϊκή παρέμβαση και βοήθεια. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και είναι άξια περιφρούρησης και στήριξης όσο και το κοινό μας νόμισμα.

* Η Μιλένα Αποστολάκη είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags