Facebook Pixel Ύστατη προσπάθεια για συναίνεση
Life
| 2011-05-27 08:57:00

Ύστατη προσπάθεια για συναίνεση

Ύστατη προσπάθεια για συναίνεση

Σκληρό πόκερ µε ζητούµενο τη συναίνεση µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων για την έξοδο της χώρας από την κρίση αναµένεται να παιχτεί σήµερα στοέκτακτο Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που συγκαλείται υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Πρόκειται για µια πρωτοβουλία υψηλού πολιτικού ρίσκου για την κυβέρνηση καθώς σε περίπτωση κατά την οποία η συνεδρίαση δεν καταλήξει σε κάποιο θετικόαποτέλεσµα, ο Πρωθυπουργός πρέπει να επιλέξει ποιες θα είναι οι επόµενες πολιτικές κινήσεις του – παρά το γεγονός ότι όλα τα κυβερνητικάστελέχη διέψευδαν το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών.

Πάντως, στη διάρκεια µαραθώνιας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός µε την επικοινωνιακή οµάδα της κυβέρνησης αµέσως µετά την επιστροφή του από το Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διαβεβαίωσε ότι στόχος του Συµβουλίου είναι η ενηµέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις και η καταγραφή των θέσεών τους για τα θέµατα της οικονοµίας. Ο Πρωθυπουργός – έλεγαν οι ίδιες πηγές – δεν σκοπεύει να… απειλήσει µε εκλογές ή δηµοψήφισµα και η πρόθεσή του περιορίζεται στο να πεισθεί πρωτίστως η αξιωµατική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα της συναίνεσης.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σε περίπτωση που ο κ. Σαµαράς παραµείνει αµετακίνητος στην άρνησή του να στηρίξει τα µέτρα της κυβέρνησης, να καταγραφείη ασυµφωνία του αλλά και ταεπιχειρήµατά του στα επίσηµα πρακτικά που θα κρατηθούν από την Προεδρία, κάτι που γίνεται άλλωστε σε όλατα πολιτικά συµβούλια. Ενδεχοµένως, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οΠρωθυπουργός να αξιοποιήσει αυτό το χαρτί στις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αρχές Ιουνίου, προκειµένου να πείσει τους εταίρους µας ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε απόψεις µε τους συµµετέχοντες (Ραγκούσης, Ρέππας, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Πετσάλνικος, ∆ρούτσας, Αθανασάκης, Βάρτζελη, Θέος) σχετικά µε τους σηµερινούς χειρισµούς του και – σύµφωνα µε τις πληροφορίες – άπαντες επέµειναν ότι σε καµία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι εκείνη η πολιτική δύναµη που θα θέσει ζήτηµα εκλογών.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Παρ’ όλα αυτά, µετά την αναγγελία της συνάντησης άρχισαν να διακινούνται διάφορα σενάρια µπροστά στο ενδεχόµενο το Συµβούλιο των Αρχηγών να καταλήξει σε αδιέξοδο. Για παράδειγµα, πολιτικοί παράγοντες εκτιµούν ότι ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός, αισθανόµενος ότι έχει εξαντλήσει κάθε µορφής πίεση προς την αντιπολίτευση, να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Αλλο σενάριο αφορούσε την αναθέρµανση της πρότασης για διενέργεια δηµοψηφίσµατος, ενώ τρίτο σενάριο ήθελε τον Πρωθυπουργό να εξετάζει και το ενδεχόµενο να ενσωµατώσει στο κυβερνητικό σχήµα προσωπικότητες από τον χώρο τηςοικονοµίας, αποδεκτές από όλα τα πολιτικά κόµµατα.

Οπως όλα δείχνουν, πρωταρχικός στόχος του σηµερινού κρίσιµου ραντεβού στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας είναι να πεισθεί ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς να συναινέσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων µέτρων, που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της οικονοµικής βοήθειας προς την Ελλάδα. ∆εν είναι τυχαίο, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ότι η συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών συγκαλείται µε φόντο τις δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών της Ολλανδίας ότι αν δεν συναινέσει η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν θα µας δοθεί η 5η δόση του δανείου, την προειδοποίηση της επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκη για έξοδο από το ευρώ, τις επαφές Παπανδρέου στο Παρίσι, αλλά και τις εντεινόµενες διαµαρτυρίες µε συγκεντρώσεις των πολιτών.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «πρόκειται για µια ύστατη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πετύχει συναίνεση»,προσθέτοντας ότι ο κ. Σαµαράς έχει ενηµερωθεί ήδη από την τρόικα για τα πραγµατικά δεδοµένα αλλά και τους όρους που τίθενται για συνέχιση της οικονοµικής στήριξης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags