Facebook Pixel Κουρεύουν το εφάπαξ Δηµοσίου
Life
| 2011-05-31 10:37:00

Κουρεύουν το εφάπαξ Δηµοσίου

Κουρεύουν το εφάπαξ Δηµοσίου

Η κατάρρευση του Ταµείου Πρόνοιας (ΤΠ∆Υ), όπως όλα δείχνουν θα πληρωθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους με μία μέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10%.

Η απώλεια αυτή θα καλυφθεί όχι μόνον από αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν τώρα, αλλά και από όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από ΤΑ ΝΕΑ, κύκλοι του Ταµείου τόνιζαν χτες ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για εφάπαξ κινδυνεύουν να πάρουν όχι µόνο µε µεγάλη καθυστέρηση την αποζηµίωση, αλλά και µε περικοπές.

Χαρακτηριστικό της οικονοµικής κατάστασης του Ταµείου είναι ότι η διοίκησή του αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις.

Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 39.000 αιτήσεων για εφάπαξ – απαιτούνται 1,7 δισ. ευρώ – και αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Σεπτεµβρίου του 2009!

Εκτός από την αδυναµία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠ∆Υ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Σημειώνεται ότι η µείωση του εφάπαξ προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και είναι απαίτηση της τρόικας µετά την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών µελετών.

Τα τρία μέτρα που φέρνει σε εφαρµογή από σήµερα τουπουργείο Εργασίας σε µια προσπάθεια να τονώσει οικονοµικά το ΤΠ∆Υ είναι:

1. Καταβολή δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ) µε ισόποση έκδοση οµολόγου ∆ηµοσίου. Για το σχετικό θέµα συνεδριάζει σήµερα το ∆.Σ. του ΤΕΑ∆Υ.

2. ∆εύτερο δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο ΤΠ∆Υ µε οµόλογο του ∆ηµοσίου.

3. Ασφάλιση στο Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων των περίπου 60.000 εργαζοµένων µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οι οποίοι σήµερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές. Η σχετική ρύθµιση προβλέπει ότι στην ασφάλιση του Ταµείου υπάγονται υποχρεωτικώς από 1/7/2011 και οι επί συµβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης, υπάλληλοι του ∆ηµοσίου και των ΝΠ∆∆, των οποίων το µόνιµο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τοµέα Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων του Ταµείου.

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags