04/06/11 - 11:22

"Σε πιάνουν τα κλάματα βλέποντας την Αθήνα" (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο "στη ζούγκλα" και την χαρακτηρίζει "ένα είδος εμπόλεμης ζώνης".

"Σε πιάνουν τα κλάματα βλέποντας την Αθήνα" (ΦΩΤΟ)
56.746views 0shares

Ολοσέλιδο αφιέρωμα στο κέντρο της Αθήνας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με την κρίση, φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως υπέρτιτλο: "Ένα είδος εμπόλεμης ζώνης - Επίσκεψη στην παλιά πόλη της Αθήνας".

Το ρεπορτάζ δίνει μια εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της πρωτεύουσας, με την επισήμανση: "Η Αθήνα καταρρέει. Το ιστορικό κέντρο είναι ένα είδος εμπόλεμης ζώνης, στο οποίο περιφέρονται μετανάστες, διαδηλωτές και αγχωμένοι αστυνομικοί. Η ΕΕ δεν θα έπρεπε όμως να ξεγράψει την πρωτεύουσα των Ελλήνων. Στο κάτω-κάτω εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Και η Ευρώπη".

Το ρεπορτάζ ξεκινά περιγράφοντας κάποιες ειδυλλιακές ακόμα γωνιές της πόλης του Περικλή που έχουν εναπομείνει, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι των προβλημάτων: από τους ναρκομανείς που συγκεντρώνονται δίπλα από το Μουσείο, μέχρι το παραεμπόριο, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις μάχες με τις ακροαριστερές ομάδες.

"Η Αθήνα λοιπόν. Μια πόλη πέντε εκατομμυρίων. Μια από τις πιο θαυμάσιες πόλεις της Ευρώπης. Μια πόλη που σου κόβει την ανάσα, μια πόλη που σε πιάνουν τα κλάματα, όταν βλέπεις την παρακμή της".

Πηγή: Έθνος