02/07/11 - 11:23

Οι Έλληνες μεταναστεύουν και πάλι στην Αμερική

Την μετανάστευση από την ανεργία προτιμούν χιλιάδες Έλληνες που ετοιμάζονται να την "κάνουν" για Αμερική.

Οι Έλληνες μεταναστεύουν και πάλι στην Αμερική
23.447views 0shares

Οι προβλέψεις για την ανεργία στην Ελλάδα είναι απογοητευτικές , αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα φτάσει το 17%.

Έτσι φέτος 5.000 περισσότεροι Έλληνες έκαναν αίτηση για πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χρονιές.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» ενώ στην Ελλάδα ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο της ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας, 53.000 συμπατριώτες μας έψαχναν στην αλληλογραφία τους για το πολυπόθητο γράμμα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να κυνηγήσουν το δικό τους αμερικάνικο όνειρο.

Η λίστα του αμερικανικού μεταναστευτικού προγράμματος αναρτάται ως τις 15 Ιουλίου το αργότερο, με τη συμμετοχή από την Ελλάδα να έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Πρόκειται για το θεσμοθετημένο από το Κονγκρέσο μέτρο της αμερικανικής κυβέρνησης, με το οποίο κάθε χρόνο δίνονται ύστερα από κλήρωση 50.000 άδειες μόνιμης διαμονής, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Το πρόγραμμα “Ποικιλία” τρέχει μέσω Διαδικτύου και οι αιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα πράγματα ήταν λιγότερο σκούρα. Με το δεδομένο αυτό θεωρείται βέβαιο ότι το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας για μετανάστευση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί.

Η πληθώρα της ζήτησης ωστόσο είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα του 2011, κληρώθηκαν από το προξενικό κέντρο του Κεντάκι 62 Έλληνες, ενώ ο τυχερός αριθμός των ελληνικών πράσινων καρτών έναν χρόνο νωρίτερα ανήλθε στις 48.

Η πιθανότητα να επιλεχθεί κάποιος για την ακρίβεια, είναι μία στις 1.000.

Πάντως, οι γείτονές μας αποδείχθηκαν πιο τυχεροί πέρυσι. Η κλήρωση έβγαλε 2.226 πράσινες κάρτες για Τούρκους ενδιαφερόμενους, 1.469 για Αλβανούς και 263 για Σκοπιανούς, σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".

Το κίνημα "όπου φύγει φύγει" δεν στρέφεται μόνο στην Αμερική αλλά και στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το "ευρωπαϊκό βιογραφικό" έχουν συπληρώσει μέχρι στιγμής 35.349 Έλληνες.

Πηγή: newstoday.gr