Facebook Pixel "Ναι" στη διατροφή
Life
| 2011-07-07 10:11:00

"Ναι" στη διατροφή

"Ναι" στη διατροφή

Αυστηρές δίαιτες, "μαγικά" χάπια, όργανα αδυνατίσματος υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. "Ναι" στη διατροφή, "όχι" στη δίαιτα λένε οι διατροφολόγοι.

Ζούμε σε μια κοινωνία, που κατακλύζεται από δίαιτες, ινστιτούτα αδυνατίσματος, "μαγικά" χάπια που εξαφανίζουν τις θερμίδες, όργανα αδυνατίσματος και βιβλία, που προτείνουν την καλύτερη μέθοδο για γρήγορη απώλεια βάρους.

Ο κάθε "ειδικός" προτείνει άλλη μέθοδο και δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος, που να μην έχει άποψη για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να χάσεις βάρος.

"Η παχυσαρκία αυξάνει, ο επιπολασμός των νοσημάτων που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος όλο και μεγαλώνει, και ο κόσμος συνεχίζει να κάνει δίαιτες. Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μήπως οι δίαιτες τελικά παχαίνουν αντί να αδυνατίζουν; Αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται και επιστημονικά.

Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, εξαντλούν τα αποθέματα του σώματος σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ατόμου. Έτσι, κάποιος ξεκινάει με όλη την καλή διάθεση και με ισχυρά κίνητρα για να χάσει κιλά, αλλά καταλήγει εξαντλημένος, δυσαρεστημένος, ψυχολογικά καταβεβλημένος και αρκετά συχνά με παραπάνω κιλά", επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ, Βαγγέλης Ζουμπανέας.

"Ναι" στη διατροφή "όχι" στη δίαιτα, λένε οι διατροφολόγοι

Για τους διατροφολόγους, η άποψη ότι το βάρος χάνεται μόνο με αυστηρό περιορισμό του φαγητού και με πλήρη αποφυγή των "παχυντικών" τροφίμων είναι πλέον παλαιωμένη.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags