10/07/11 - 10:09

«Δεν έχω κανένα βάρος»

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης ξεκαθάρισε πως θα παραπέμψει πειθαρχικά οποιονδήποτε από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, αρκεί να έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

«Δεν έχω κανένα βάρος»
45.702views 0shares

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»:

-Σε ποιες κατηγορίες θα επικεντρωθείτε;

«Στη δωροδοκία και στο στοίχημα. Βέβαια όλες οι κατηγορίες που έχει απευθύνει η ποινική Δικαιοσύνη αποτελούν και για μας δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Αλλά δυστυχώς η δυσφήμηση υπόκειται σε συντομότατη παραγραφή, ενός μηνός και έχει συντελεστεί.

Επειδή όμως όλα αυτά τα περιστατικά βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια, ερευνούμαι αν από νομικής πλευράς θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για δυσφήμηση, γιατί ανεξάρτητα πότε ελέχθησαν, τώρα τα μαθαίνει ο κόσμος.

Υπάρχει ακόμα μια πράξη όπου θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια ανάμειξη. Είναι το ντόπινγκ, δηλαδή η παροχή φαρμακευτικών, διεγερτικών ουσιών που προκύπτει για έναν μεγαλοπαράγοντα μιας ομάδας της επαρχίας (σ.σ.: Μάκης Ψωμιάδης).

Όσον αφορά τον καλαθοσφαιριστή (σ.σ.: Γιάννης Μπουρούσης), δεν έχουμε αρμοδιότητα εμείς είναι θέμα του ΕΣΑΚΕ. Επειδή γίνεται νύξη σε μια τηλεφωνική συνομιλία όπου λέγεται ότι ‘και οι δικοί μου δεν κοιμούνται’ κ.λπ, προκύπτει ίσως ότι ο παράγοντας αυτός χορηγούσε αυτά τα φάρμακα, ντοπάριζε δηλαδή και παίκτες της ομάδας του.

Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Παπανδρέου έχει σχηματίσει διαφορετική δικογραφία, που είναι μέσα σε αυτή που έχει δοθεί. Εμείς έχουμε ζητήσει και αυτή τη δικογραφία».

-Οι ομάδες που εμπλέκονται είναι 16 μεταξύ των οποίων και σημαντικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ποιές περιπτώσεις θεωρείται ότι κάποιος έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας ή της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος;

«Πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα περιστατικά. Λέμε ότι υπήρχαν στημένοι αγώνες. Αλλά πρέπει να δούμε με βάσει ποιών συγκεκριμένων περιστατικών, σε ποιούς συγκεκριμένους αγώνες, από ποια πρόσωπα και έναντι ποιου αντιτίμου στήθηκαν οι αγώνες. Εμείς αυτό χρειάζεται να ερευνήσουμε για να απαγγείλουμε κατηγορίες» .

-Εσείς απαγγείλατε κατηγορίες με βάση αποχρώσεις ενδείξεις. Με βάση τη δικογραφία μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα ποιές θα μπορούσε να είναι αυτές;

«Λέει σε ένα σημείο Μ. Ψωμιάδης σε μια συνομιλία του για τον Αστέρα Τρίπολης. ‘Έλα ρε, εδώ μου φέρανε προχθές 500.000 ευρώ για να τους δώσω τον αγώνα’. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι έγινε κάποια προσφορά. Στη δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αρκεί η προσφορά».

-Το γεγονός ότι μέσα στις εμπλεκόμενες ομάδες είναι και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός σας δημιουργεί ένα ιδιαίτερο βάρος;

«Εμένα προσωπικά όχι. Μπορεί να δημιουργεί στη διοίκηση, στον κόσμο του Ολυμπιακού, όχι όμως σε μένα. Αν βγαίνουν τα στοιχεία εγώ δεν έχω κανένα βάρος να παραπέμψω πειθαρχικά οποιονδήποτε κρίνω ότι ευθύνεται».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ