Facebook Pixel Ο Σαμαράς ζητάει εκλογές
Life
| 2011-07-17 11:01:00

Ο Σαμαράς ζητάει εκλογές

Ο Σαμαράς ζητάει εκλογές

Μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς κήρυξε την Ν.Δ σε προεκλογική ετοιμότητα, θέλοντας να περάσει το μήνυμα στον κομματικό μηχανισμό ότι πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα...

Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη Real News, μοιάζουν τώρα παρωχημένα, αφού όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί ούτε να προγραμματιστεί ούτε να διεξαχθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεταν συνήθως οι κυβερνήσεις, πριν προχωρήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει εκλογές, «ακόμα κι αν τις επιθυμεί για να απαλλαγεί από τη διακυβέρνηση», όπως εκτιμούν στη Συγγρού.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών κι όχι οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί ή οι κυβερνητικές επιθυμίες.
Η Ν.Δ. εκτιμά πως δε μπορεί πλέον να ισχύσει το σενάριο –που κατά πολλούς- είχε σχεδιαστεί για το Σεπτέμβριο και στο οποίο επένδυε –λένε άσπονδοι φίλοι του- και ο Ε. Βενιζέλος. Το σκηνικό άλλαξε ραγδαία με την κρίση που μεταδόθηκε στην ευρωζώνη, ανατρέποντας έτσι και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η Ελλάδα κινδυνεύει, κατά τη Ν.Δ., να βρεθεί απομονωμένη λόγω των κακών κυβερνητικών χειρισμών και να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια από την ευρωζώνη… Επομένως, τα όποια σχέδια διάσωσης ή διαφυγής είχε η κυβέρνηση Παπανδρέου παύουν και αυτά να ισχύουν μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις.

Μπροστά σ’ αυτές ακριβώς, η Ν.Δ. ετοιμάζεται όχι απλώς να θέσει εκλογών, αλλά να τις απαιτήσει: «Η Ν.Δ. πρέπει να προλάβει», σημειώνει στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά. «Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν, γιατί η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να κυβερνήσει, αφού το χειρότερο θα έχει συμβεί. Εκλογές πρέπει να γίνουν πριν αυτό συμβεί».

Για την εβδομάδα που έρχεται η Ν.Δ. κρατά κι αυτή, όπως όλοι, την αναπνοή της, περιμένοντας τις αποφάσεις της ευρωζώνης. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι τα επιτελεία της Συγγρού εξετάζουν το ενδεχόμενοι η ερχόμενη εβδομάδα να είναι ο χρόνος που η Ν.Δ. θα πει ευθέως δια στόματος Σαμαρά ότι δεν ζητά αλλά «απαιτεί εκλογές», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Να ζητήσει εκλογές καταγγέλλοντας υπόγειες συμφωνίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, οι οποίες οδήγησαν σε μηδενική διαπραγμάτευση, σε διεργασίες που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά και δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ξένα κέντρα, που είχαν ως αποτέλεσμα «η χώρα να δέχεται εντολές και να μη διαπραγματεύεται».

Γιατί παίρνει το ρίσκο η Ν.Δ. να χρεωθεί εκλογές, κάτι που εναγωνίως προσπαθούσε να αποφύγει μέχρι πρότινος; Η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι οι λόγοι είναι εθνικοί, ότι «αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον». Οι ίδιοι ηγετικοί κύκλοι αναφέρουν ως κορυφαίο παράδειγμα το κυβερνητικό αλαλούμ με το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, θεωρώντας ότι πλέον «επιβεβαιώθηκε η επικινδυνότητα αυτής της κυβέρνησης».

Η ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται πεπεισμένη ότι υπάρχει ένα μέρος της διαπραγμάτευσης ή, τέλος πάντων, της συζήτησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποκαλύπτει και «αποδεδειγμένα δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον και οδηγεί τη χώρα στην πλήρη κατάρρευση».

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags