Facebook Pixel Κυριακάτικο σχολείο
Life
| 2011-07-17 11:39:00

Κυριακάτικο σχολείο

Κυριακάτικο σχολείο

Δωρεάν μαθήματα ελληνικών, σε ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, από Έλληνες δασκάλους, στο Κυριακάτικο Σχολείο.

Έξι χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Από τα θρανία του -κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή- έχουν περάσει 3.500 μαθητές και πολλές εκατοντάδες δασκάλων. Εκεί παραδίδονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών, σε ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, από Έλληνες δασκάλους, φιλολόγους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

«Σε συνθήκες ανυπαρξίας εκπαιδευτικών δομών για ενήλικους μετανάστες, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ) είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που παρέχει εθελοντικά στους αλλοδαπούς τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, απαραίτητο όπλο για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπαιδευτικός Θανάσης Κούρκουλας, από τους πρωτεργάτες του ΚΣΜ και συμπληρώνει: «Δεν ευελπιστούμε ότι θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα, αλλά θέλουμε να αποτελέσουμε το έναυσμα για να κάνουν οι φορείς και το κράτος ό,τι μπορούν».

Τα μαθήματα γλώσσας γίνονται σε έξι επίπεδα, εξηγεί η Εύη Μακρή, που συμβάλλει συστηματικά στη λειτουργία του σχολείου τα τελευταία τρία χρόνια. «Ξεκινάμε από τον συλλαβισμό και το αλφάβητο στο πρώτο επίπεδο και φθάνουμε μέχρι το έκτο επίπεδο, οπότε μπορούν να δώσουν εξετάσεις για πτυχίο ελληνομάθειας. Τα μαθήματα του πρώτου επιπέδου είναι αφιερωμένα στο αλφάβητο και τον συλλαβισμό, που είναι δύσκολη υπόθεση για όσους μιλούν φαρσί, ουρντού, μπάγκλα, αραβικά. Στις γλώσσες αυτές δεν υπάρχει η έννοια της συλλαβής, τα φωνήεντα δεν γράφονται, αλλά ορίζονται από τόνους, η γραφή και η αντίληψη της γλώσσας είναι τελείως διαφορετικές από των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Σ' αυτό το επίπεδο διευκολύνονται μόνο όσοι ήδη γνωρίζουν αγγλικά»

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags