Facebook Pixel Επανέρχεται δριμύτερος ο ιός Η1Ν1
Life
| 2011-01-15 15:45:00

Επανέρχεται δριμύτερος ο ιός Η1Ν1

Επανέρχεται δριμύτερος ο ιός Η1Ν1

Εννέα άνθρωποι στην εντατική από τη νέα γρίπη.

Επανέρχεται δριμύτερη η εποχική γρίπη που προκαλεί το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Τα τελευταία 24ωρα, και μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την «έναρξη» του εφετινού κύματος γρίπης, εννέα άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας.

Τις «άγριες» διαθέσεις της μαρτυρεί το γεγονός ότι μεταξύ των κρουσμάτων είναι και νέα άτομα, ηλικίας 30 έως 45 χρόνων, τα οποία χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, έπειτα από τη μόλυνσή τους με τον ιό, βρέθηκαν με αναπνευστική δυσχέρεια ή και ανεπάρκεια στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, του Θεαγένειου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Την ίδια στιγμή, παρότι εφέτος υπάρχει εμβόλιο που καλύπτει από το επικίνδυνο στέλεχος, - καθώς τόσο το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο όσο και το πανδημικό εμβόλιο περιέχουν το στέλεχος Η1Ν1- αυτό έχει πέσει σε αχρηστία λόγω της δυσπιστίας των πολιτών μετά το σάλο που προκλήθηκε με την περσινή πανδημία.

Όπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ήδη καταγράφονται συρροές κρουσμάτων γρίπης σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης έχουν ταυτοποιήσει το στέλεχος Α(Η1Ν1) σε τουλάχιστον 30 δείγματα ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Με συγκρατημένη ανησυχία αλλά και με συσσωρευμένη πλέον γνώση από τα «λάθη» της περυσινής πανδημίας παρακολουθούν και οι Έλληνες ειδικοί την πορεία και την ένταση της γρίπης στο Βόρειο ημισφαίριο στην χώρα μας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το επόμενο διάστημα αναμένεται ένταση στην εμφάνιση κρουσμάτων αλλά και επιμήκυνση της περιόδου γρίπης. «Το εφετινό κύμα εποχικής γρίπης αναμένεται να διαρκέσει από 6- 8 εβδομάδες αλλά μπορεί να φτάσει και τις 15 εβδομάδες» αναφέρεται σε έγγραφο του Κέντρου που επικεντρώνεται στις στρατηγικές αντιμετώπισης της γρίπης.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας για το ενδεχόμενο αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ. «Ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ για περιστατικά με πνευμονία από τον ιό της γρίπης και άλλες απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, σχετιζόμενες με τη γρίπη» υπογραμμίζουν στο ίδιο έγγραφο και καλούν τους υπεύθυνους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Άλλωστε όλοι όσοι χειρίστηκαν την πανδημία κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2009- Φεβρουαρίου 2010 γνωρίζουν ότι το ζήτημα των ΜΕΘ παραμένει «αδύνατο» σημείο του συστήματος δημόσιας υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του περσινού Ιανουαρίου είχαν χαθεί 27 άνθρωποι από τη νέα γρίπη. Το ίδιο διάστημα η αναζήτηση μιας κλίνης σε ΜΕΘ χτυπούσε κόκκινο με τους αρμόδιους να ψάχνουν σε ένα ήδη κορεσμένο σύστημα ΜΕΘ κρεβάτια για εννέα ασθενείς ταυτοχρόνως!

Ένας στους τρεις βαριά ασθενείς είναι ηλικίας 30 έως 50 χρόνων

Η «προτίμηση» του στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1) σε νέους και υγιείς ανθρώπους είχε διαφανεί και κατά την περυσινή περίοδο, οδηγώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε θανατηφόρες λοιμώξεις.

Το έντονο κύμα γρίπης που καταγράφηκε στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες εφέτος το επιβεβαιώνει εκ νέου. «Το 30% των ατόμων που νόσησαν σοβαρά από τη γρίπη Α(Η1Ν1) και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο σε αυτές τις χώρες ήταν νέοι άνθρωποι χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα» αναφέρει η κυρία Αγορίτσα Μπάκα, παιδίατρος και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεδομένου ότι ο ιός κυκλοφορεί και στην χώρα μας με την ίδια ακριβώς «συμπεριφορά» σε ό,τι αφορά τις ομάδες που «χτυπά», οι ειδικοί αναμένουν περισσότερα περιστατικά βαριάς συμπτωματολογίας σε νέους ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα σε σύγκριση με το περυσινό διάστημα. Και δυστυχώς οι πρώτες ημέρες του εφετινού κύματος ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις τους καθώς σε λιγότερες από 10 ημέρες περισσότεροι από πέντε άνθρωποι βρέθηκαν σε ΜΕΘ, με τους μισούς εξ αυτών να είναι ηλικίας 30 έως 45 χρόνων.

Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως υπάρχει ακόμη ο χρόνος να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο παρέχει προστασία και από τον Α(Η1Ν1). Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» έναντι της γρίπης. Όπως αναφέρει ο παθολόγος και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «τα διεθνή δεδομένα δείχνουν πως δεν έχει σημειωθεί μετάλλαξη στον ιό και συνεπώς η κάλυψη που προσφέρει το εφετινό αντιγριπικό τριπλό εμβόλιο (περιέχει τρία στελέχη – Α (Η1Ν1), Α (Η3Ν2) και το στέλεχος Β της γρίπης) είναι ασφαλής». Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ως εξίσου σημαντικό μέτρο πρόληψης την τήρηση κανόνων υγιεινής ενώ σε περίπτωση κρούσματος συστήνουν την έγκαιρη εντός 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων χορήγηση ανιτικών φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags