19/07/11 - 21:08

Απεργούν αύριο (και) γιατροί και νοσηλευτές

Απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί και οι νοσηλευτές ολόκληρης της χώρας , διαμαρτυρόμενοι στο «πρόχειρο και αποσπασματικό σχέδιο Συγχωνεύσεων και Καταργήσεων Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων».

Απεργούν αύριο (και) γιατροί και νοσηλευτές
37.203views 0shares

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας , το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι φορείς νοσηλευτών και γιατρών, ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Στις 12 το μεσημέρι, εξάλλου, οργανώνουν συγκέντρωση, μπροστά στο υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι: «Το σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιγράφεται Λειτουργική Αναδιάταξη Μονάδων Υγείας ΕΣΥ, στη πραγματικότητα όμως συρρικνώνει, απαξιώνει, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το σύστημα. Προαπαιτούμενο των αλλαγών του υγειονομικού χάρτη είναι η ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αυτοτελών ΤΕΠ, σύγχρονων και αποτελεσματικών εργαστηριακών τομέων, Χειρουργικών κρεβατιών».

Γιατροί και νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Υγείας αρνείται να αναπτύξει πρωτίστως τις αναγκαίες προϋποθέσεις που αναβαθμίζουν το σύστημα και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν με συνταξιοδότηση τουλάχιστον 20.000 υπάλληλοι.

Τον κατηγορούν δε, ότι καταργεί εργασιακά δικαιώματα και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες «με την κινητικότητα του ελλιπέστατου κουρασμένου, κακοπληρωμένου προσωπικού», μεταξύ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.

«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες ζουν στη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό στρέφονται, για υπηρεσίες στον Δημόσιο Τομέα Υγείας και Πρόνοιας κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι. Ο υπουργός οφείλει να αναβαθμίζει το σύστημα και όχι να το απαξιώνει με ψευδή, πρόχειρα και αποσπασματικά», καταλήγουν.

Πηγή: newstoday.gr