21/07/11 - 08:50

Συμφώνησαν για την Ελλάδα

Σαρκοζί και Μέρκελ συνομιλούσαν μέχρι αργά το βράδυ, ψάχνοντας μια συμβιβαστική λύση για το σχέδιο στήριξης στην Ελλάδα και την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Συμφώνησαν για την Ελλάδα
23.272views 0shares

Σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν Γαλλία και Γερμανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, έχοντας κοινό στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κράτησαν επτά ώρες και στη συνέχεια η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε πως τελικά οι δύο πλευρές έφτασαν σε "κοινή θέση".

"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Οι αγορές αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, θέλοντας να ανακάμψουν μετά από πολλές εβδομάδες αναταραχής. Αν τα αποτελέσματα δεν ικανοποιήσουν, τότε στο “στόχαστρο” θα μπουν χώρες που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Η Γερμανία μέχρι και την τελευταία στιγμή απαιτούσε τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως "στάση πληρωμών" της Ελλάδας. Από την άλλη, η γαλλική αντιπροσωπεία μίλησε για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Πηγή: newstoday.gr