Facebook Pixel Κλείνει οριστικά το Κυπριακό με το νέο αδιέξοδο;
Life
| 2011-07-21 12:34:00

Κλείνει οριστικά το Κυπριακό με το νέο αδιέξοδο;

Κλείνει οριστικά το Κυπριακό με το νέο αδιέξοδο;

Ανήμερα της θλιβερής για τον Ελληνισμό επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, φαίνεται ότι η διαδικασία ειρήνευσης τινάζεται οριστικά στον αέρα.

Γράφει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Η ευθύνη για αυτό ανήκει καθαρά στην τουρκική πλευρά με τις διακοινοτικές συνομιλίες, καθώς φαίνεται να μην μπορούν να συνεχιστούν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτές που τινάζουν τη διαδικασία στον αέρα. Οι δηλώσεις έγιναν στα Κατεχόμενα την ημέρα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής και αναφέρονται σε δύο ξεχωριστά κράτη που θα αποτελούν χαλαρή συνομοσπονδία, αλλά και σε άρνηση επιστροφής στην ελληνική πλευρά εδαφών που και το σχέδιο Ανάν τα προέβλεπε, αλλά και πατροπαράδοτα ελληνικά είναι, όπως για παράδειγμα η Καρπασία και η Αμμόχωστος.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν υιοθέτηση της σκληρής γραμμής του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερόγλου και της παλαιάς σκληρής γραμμής του Ντεκτάς και βεβαίως αποτελούν στροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Αποτελούν ακόμη και μια απόδειξη του ποιος καθορίζει τη γραμμή των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό και βεβαίως δεν είναι οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι που το κάνουν αυτό, αλλά η Αγκυρα. Γι' αυτό και προσφάτως εξεγέρθηκαν οι Τουρκοκύπριοι που θέλουν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά με τους Ελληνοκύπριους και στράφηκαν κατά του ίδιου του Ερντογάν.

Η ουσία, όμως, είναι ότι το Κυπριακό και οι απευθείας συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο και καθώς φαίνεται αυτό το νέο αδιέξοδο κλείνει οριστικά τις διαδικασίες ειρήνευσης ή τουλάχιστον αφήνει πια ελάχιστες ελπίδες και πιθανότητες λύσης.

Αυτό, άλλωστε, επεδίωκε εδώ και δεκαετίες η τουρκική διπλωματία, η οποία εγκλώβισε και στον τομέα αυτό την ελληνική διπλωματία, που φέρει διαχρονικά πολύ μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags