18/01/11 - 17:44

Νο Smoking οριστικά!

Τέρμα τα ψέματα, ότι κάπνισαν, κάπνισαν. Τασάκια τέλος! Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς «παράθυρα». Προβλέπει πρόστιμα απο 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές...

Νο Smoking οριστικά!
25.084views 0shares

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σώμα Επιθεώρης Εργασίας...

Τέρμα τα ψέματα, ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγορευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του και δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λοβέρδος, χθες προσήλθε στη Διυπουργική Επιτροπή με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο - η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκόολ, και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

Ύστερα, όμως, από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ειδικότερα στα κλιμάκια ελέγχου αναμένεται να προστεθούν άλλοι 800 υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Έτσι, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «εκτός από το Λιμενικό, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει, ποιός δεν ελέγχει, για το ποιός εφαρμόζει και ποιός δεν εφαρμόζει».

Τασάκια τέλος

Υπενθυμίζεται ότι τύποις, η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, ωστόσο μετά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, τα τασάκια έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους σε μπαρ καφέ και εστιατόρια, με το νόμο να μένει ουσιαστικά ανενεργός.

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει πρόστιμα απο 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και έως και 5.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες. Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μαϊου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών και των καζίνων να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr