Facebook Pixel Συνεργασία Λάτση-Βαρδινογιάννη στην Αίγυπτο
Life
| 2010-12-17 03:10:00

Συνεργασία Λάτση-Βαρδινογιάννη στην Αίγυπτο

Συνεργασία Λάτση-Βαρδινογιάννη στην Αίγυπτο

Δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας ενώνονται… εις σάρκαν μίαν στην Αίγυπτο.

Ο λόγος για τον όμιλο Βαρδινογιάννη και τον όμιλο Λάτση, οι οποίοι θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όπου ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει ήδη, σε συνεργασία με την Shell και την Gaz de France, παραγωγή πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα οποία ο όμιλος Λάτση μετέχει με ποσοστό 40% και έχει σημαντικό λόγο στη διοίκηση, αποφάσισε να μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων της έρευνας και παραγωγής στην περιοχή West Obayed στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου στην εταιρεία VEGAS OIL & GAS S.A. συμφερόντων της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν κοινοπραξία (VEGAS 70% - ΕΛΠΕ 30%), τη διαχείριση της οποίας θα αναλάβει η VEGAS. Στα άμεσα σχέδια της κοινοπραξίας είναι η συνέχιση των ερευνητικών εργασιών στην περιοχή West Obayed με την εκτέλεση τουλάχιστον δύο ακόμη γεωτρήσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Ιούνιο του 2007, απέκτησαν από την κρατική εταιρεία της Αιγύπτου αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στην περιοχή West Obayed, με την υποχρέωση εκτέλεσης μιας σειράς ερευνητικών εργασιών. Η ΕΛΠΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, με την εκτέλεση σεισμικών καταγραφών και δύο γεωτρήσεων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως φυσικό αέριο. Η ισχύουσα σύμβαση με το Αιγυπτιακό Δημόσιο προβλέπει σε περίπτωση παραγωγής υδρογονανθράκων την ανάκτηση των επενδύσεων από τα έσοδα των παραχθέντων και πωληθέντων υδρογονανθράκων.


Οι δύο εταιρείες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Αίγυπτο στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, συνεργαζόμενες στην περιοχή του West Obayed.


“Δεδομένης της γνώσης της ΕΛΠΕ για την περιοχή και της πολύ έμπειρης επιχειρησιακής ομάδας που διαθέτει η VEGAS στη χώρα, με μια σειρά από πρόσφατες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ενεργητικό της, καθώς και της οικονομικής ευρωστίας των εταίρων, δημιουργείται μια αξιόπιστη κοινοπραξία που θα συνεχίσει με επιτυχίες την έρευνα στην περιοχή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Την συγκεκριμένη περιοχή, έκτασης 1841 τ. χλμ., είχαν αναλάβει, έπειτα από διαγωνισμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η κοινοπραξία υποχρεούται να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις έως το 2012, επενδύοντας περί τα 26 εκατ. δολάρια.

Πηγή: protothema.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags