26/01/11 - 12:04

Δούκας τα έλεγε, Πέτρος τα άκουγε!

Επιστολές για την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έστελνε, από το 2004, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας. Ο (τότε) πρωθυπουργός, όμως, δεν άκουσε το καμπανάκι.

Δούκας τα έλεγε, Πέτρος τα άκουγε!
26.654views 0shares

Κόλαφο για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αποτελούν οι επιστολές του Πέτρου Δούκα για την οικονομία, ο οποίος από το 2004, ουσιαστικά, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και τη δυνατότητα της Ελλάδος να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα και με χαμηλό επιτόκιο.

Ο πρώην υπουργός αποδεικνύει με τον τρόπο αυτό ότι ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε τα πάντα για την οικονομία έγκαιρα, αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν έλαβε κανένα μέτρο, για να αποτρέψει την πορεία της χώρας στον… γκρεμό!

Μάλιστα, στις 23 Δεκεμβρίου του 2008, ο κ. Πέτρος Δούκας προέβλεπε σαφέστατα τις εξελίξεις και ανέφερε στον πρώην πρωθυπουργό:

«Η ευχέρεια δανεισμού είναι και άμεση και πιο σημαντική πρόκληση για τη χώρα και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των ελλειμμάτων».

Ουσιαστικά, ο κ. Δούκας έλεγε στον κ. Καραμανλή ότι σε λίγο δεν θα μπορείς να δανείζεσαι και ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το επόμενο διάστημα. Αντί, όμως, ο Κ. Καραμανλής να λάβει σοβαρά υπ' όψιν του αυτή την ύστατη επισήμανση, αντικατέστησε λίγους μήνες αργότερα τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος, επίσης, ζητούσε τη λήψη μέτρων με τον Γιάννη Παπαθανασίου, που δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει, έστω και λίγο, την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, πορεία της χώρας.

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Δούκας τονίζει ότι «πρέπει να προβάλλουμε εικόνα κύρους, υπευθυνότητας, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας». Βαριές κουβέντες και ακόμη βαρύτερες, όταν τις απευθύνει κανείς σε έναν πρωθυπουργό, αφού ουσιαστικά του λέει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κύρος και υπευθυνότητα, δεν είναι εργατική και όπου εργάζεται δεν είναι αποτελεσματική!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή με βάση τις επιστολές του κ. Πέτρου Δούκα, που σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα η zougla.gr:

Μόλις στις 20 Ιουλίου του 2004, ο κ. Πέτρος Δούκας ενεχυρίαζε στον Κώστα Καραμανλή μακροσκελή επιστολή, στην οποία περιγράφεται το δράμα της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει συναγερμό για την πορεία του Ταμειακού ελλείμματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ ή το 11%(!) του ΑΕΠ, μόνο μέσα στην πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ..

Προβλέπει ακόμη σημαντική υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών και μάλιστα κατά 2,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μια πρόχειρη πρόβλεψη εκείνης της εποχής (2004), το δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν τεράστιο και επέβαλε την άμεση λήψη σκληρών μέτρων.

Ο κ. Δούκας, όμως, επιρρίπτει και σοβαρότατες ευθύνες στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη.

«Παραλάβαμε επίσημο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης που στο τέλος Φεβρουαρίου 2006 ξεπερνούσε τα 186 δισ. ευρώ», σημειώνει στον Κώστα Καραμανλή, ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν και «κρυμμένες υποχρεώσεις» 2,2 δισ. ευρώ για τα φάρμακα, 400 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Νομικών, 6 δισ. για τα νέα τοκομερίδια και 800 εκατ. ευρώ οι οφειλές προς την Αγροτική Τράπεζα. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνει ο κ. Δούκας υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, αναδρομικές πληρωμές για το ΛΑΦΚΑ, τις μισθολογικές προαγωγές συνταξιούχων αξιωματικών ύψους ενός δισ. ευρώ(!), τα χρέη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσης ένα δισ. ευρώ καθώς και υποχρεώσεις για επιστροφές ΦΠΑ.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο κ. Πέτρος Δούκας προτείνει τη λήψη σειράς σκληρών μέτρων, περίπου, όπως αυτά που αναγκάστηκε τελικά να λάβει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που μας πέρασε. Από το «πακέτο Δούκα» λείπει, ωστόσο, η περικοπή μισθών και συντάξεων.

Ακόμη ο κ. Δούκας προβλέπει και ενημερώνει τον κ. Καραμανλή για την πορεία των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι ήδη από τότε αυξανόμενη και προτείνει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, που θα εξετάσει μόνο τα αναλογιστικά δεδομένα, ώστε να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία.
Τέλος, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό για τους εταίρους μας η Ελλάδα να δείξει ότι τα στοιχεία που δίνει στην Ε.Ε. είναι σωστά και αξιόπιστα!

Αντί όλων αυτών, ο κ. Καραμανλής επέλεξε την «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» του κ. Αλογοσκούφη, που οδήγησε ουσιαστικά στη χρεοκοπία της Ελλάδας, το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του κ. Κοντοπυράκη και γενικώς την εγκληματική, όπως αποδείχθηκε, αδράνεια σχεδόν σε όλα τα θέματα της οικονομίας.

Πηγή: zougla.gr