26/01/11 - 13:33

«Απαντήσεις στα προβλήματα που συναντάμε»

Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου εξηγεί στο «Goal» πώς ο Ντέιβιντ Θορώ και η «Πολιτική Ανυπακοή» του, γίνονται στις μέρες μας πάλι επίκαιρα.

«Απαντήσεις στα προβλήματα που συναντάμε»
25.524views 0shares

Το σημερινό σημείωμα γράφεται επ' αφορμής του ότι σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια, το 1848, ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και στοχαστής, ο αποκαλούμενος και πατέρας των οικολογικών κινημάτων, ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό, ολοκλήρωσε ένα δοκίμιο που έγραψε ιστορία. Μιλάμε για το δοκίμιο που φέρει τον επίκαιρο όσο ποτέ τίτλο «Πολιτική Ανυπακοή» και το οποίο όχι μόνο διαβάστηκε, αλλά και άσκησε πολύ μεγάλη επιρροή σε πολιτικούς ηγέτες.

Η «Πολιτική Ανυπακοή» του Θορό χαρακτηρίστηκε ως ένα πρώιμο αναρχικό μανιφέστο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα πολιτικό βιβλίο που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου, τα οποία συναντούμε στον υπέρτατο βαθμό και στην Ελλάδα.

Είναι ένα βιβλίο που μιλά για την εσωτερική ελευθερία του ανθρώπου και εκδηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με την άπληστη κοινωνία του σήμερα και την εκμετάλλευση των πολλών από μια μικρή μειοψηφία που λυμαίνεται τις ζωές και καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων. Είναι ένα βιβλίο που προτρέπει πράγματι σε ανυπακοή όταν και όπου απαιτείται και που προτείνει την προσωπική δράση και αντίδραση των πολιτών.

Είναι ένα βιβλίο που ειδικά αυτήν την περίοδο θα πρέπει όλοι να διαβάσουν και ο καθένας όχι μόνο να κάνει τη δική του προσωπική επανάσταση, αλλά και να αναλάβει δράση σε όφελος προσωπικό, αλλά και του συνόλου.

Η επίκαιρη «Πολιτική Ανυπακοή» του Θορό μπορεί και πρέπει σήμερα να μετατραπεί σε ανυπακοή. Είναι ίσως η μόνη διέξοδος και ο μόνος δρόμος για τους συνεχώς αδικημένους πολίτες, αυτούς που, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, και δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και δεν μοιράστηκαν, αλλά και δεν έφαγαν, τα κλεμμένα με κανέναν. Απλά είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν στην εξαιρετικά άδικη και απάνθρωπη δυτική κοινωνία, κατά της οποίας αυτήν την περίοδο οι Αραβες, αλλά και οι γείτονές μας Αλβανοί εξεγείρονται και προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις διαβίωσης και ταχτοποίησης της κοινωνίας τους.