Facebook Pixel Μέρκελ – Σαρκοζί: «Έκτη δόση στην Ελλάδα, μόνο αν...»
Life
| 2011-11-12 21:31:00

Μέρκελ – Σαρκοζί: «Έκτη δόση στην Ελλάδα, μόνο αν...»

Μέρκελ – Σαρκοζί: «Έκτη δόση στην Ελλάδα, μόνο αν...»

Την «επείγουσα ανάγκη της πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η Ελλάδα επισήμαναν στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μαζί του το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει μόνο όταν η Ελλάδα προχωρήσει σε ένα «αποφασιστικό βήμα».

«Η καταβολή της επόμενης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης θα μπορέσει να γίνει μόνο όταν πραγματοποιηθεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της. 

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν πλήρη και άμεση εφαρμογή ιδίως των δεσμεύσεων εκείνων που περιέχονται στη συμφωνία της 26ης  Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαρκοζί «είχε στη συνέχεια μια νέα διμερή συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να κάνουν τον απολογισμό των εξελίξεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και να εξετάσουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων. 

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την πλήρη αποφασιστικότητα τους να υπερασπιστούν το ευρώ», προστίθεται τέλος στην ανακοίνωση.

Επιστρέφει η τρόικα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την έκτη δόση μόνο αφού η νέα κυβέρνηση δώσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Οι συζητήσεις στην Αθήνα θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, αλλά και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί ανέφερε την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup».

Πηγή: Tanea.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags