28/01/11 - 21:22

«Πρωθυπουργός και Υπουργός υπόλογοι στις κοινωνίες Λάρισας και Βόλου»

Μετά την αφαίρεση από τη Λάρισα και το Βόλο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο οικονομικών.

«Πρωθυπουργός και Υπουργός υπόλογοι στις κοινωνίες Λάρισας και Βόλου»
27.226views 0shares

«Ο κόσμος της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας νοιώθει σήμερα προδομένος. Όχι μόνο γιατί χάθηκε ένα μεγάλο αθλητικό, κοινωνικό, τουριστικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, στο οποίο όλοι είχαμε επενδύσει όνειρα, μόχθο και προσδοκίες ανάπτυξης, αλλά κυρίως για τον σκαιό τρόπο με τον οποίο οι διορισμένοι – εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης χειρίστηκαν το θέμα και κορόιδεψαν τους εκπροσώπους της πόλης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ είχαν ήδη αποφασίσει να προδώσουν την ιδέα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Είναι προφανές ότι η αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και του επακόλουθου διασυρμού της χώρας μας, βαραίνει την  κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου (μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού) είχαν διαβεβαιώσει, ψευδώς όπως αποδείχθηκε, την ΟΕΜΑ για την υποβολή εναλλακτικής πρότασης σχετικά με την φιλοξενία των αθλητών.

Αντ’ αυτού δεν έστειλαν ποτέ στην ΔΕΜΑ τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη της φιλοξενίας των αθλητών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση από τη Λάρισα και το Βόλο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Είναι επίσης προφανές πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποφύγει τη διοργάνωση των Αγώνων, κλείνοντας ουσιαστικά τα μάτια σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση είχαν υποβάλλει, είτε τα μέλη της ΟΕΜΑ, είτε οι δύο συνδιοργανωτές δήμοι.

Αν δεν ήθελε τους Αγώνες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρνηθεί με μια ευγενική επιστολή τη διοργάνωση τους, αντί να εξαπατά τόσο τη ΔΕΜΑ, όσο και την ΟΕΜΑ. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και παραστάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, μόλις πριν από λίγες ημέρες κατέστη δυνατή η συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και με δεκαπέντε μήνες καθυστέρηση, τα μέλη της ΟΕΜΑ έλαβαν την ψευδή διαβεβαίωση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης – σχεδίου για τη φιλοξενία των αθλητών.

Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι πλέον υπόλογοι στις κοινωνίες της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα για την απαξιωτική αυτή εξέλιξη. Θα πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις (αν υπάρχουν) γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ναυάγιο και φυσικά αν προτίθενται να κάνουν το ίδιο και για τους Special Olympics. Ή μήπως εκεί τα πράγματα έχουν άλλη θεώρηση, αφού οι αγώνες γίνονται στην Αθήνα και τα οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν διαφορετικό χειρισμό;

Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα ήταν μια κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως της ίδιας της χώρας μας, που διεκδίκησε και κατάφερε να αναλάβει την διοργάνωση τους, χρησιμοποιώντας όλο το κύρος και τις δυνατότητες της. Και χάθηκαν από τη «μικρή» αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και δυστυχώς της ίδιας της κυβέρνησης που αποδεικνύει ότι συντάσσεται με αντιδραστικές απόψεις στο όνομα ενός περίεργου «εξορθολογισμού» αδυνατώντας να κατανοήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Δήμος Λαρισαίων εκφράζει τη μεγάλη αγανάκτηση των πολιτών του, που μαζί με τους πολίτες του Βόλου πίστεψαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν τη διοργάνωση ενός αθλητικού, κοινωνικού και κυρίως αναπτυξιακού γεγονότος στο οποίο όλοι στηρίξαμε όνειρα και προσδοκίες για μια καλύτερη Ελλάδα».