30/01/11 - 15:17

Σκέψεις για επαναγορά του χρέους!

Την πιθανότητα να επαναγοραστεί το χρέος της Ελλάδας από το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής.

Σκέψεις για επαναγορά του χρέους!
58.796views 0shares

Στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής θα συζητηθεί το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους από το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, και από την στιγμή που η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι το θέμα συζητείται έντονα εδώ και αρκετό διάστημα, όλοι τώρα ανοίγουν τα χαρτιά τους με τη Γερμανία να επιμένει για στην θέσπιση συνταγματικού «φρένου» στη δημιουργία νέου χρέους, αλλά και στην απαίτηση της για μέτρα στις συντάξεις και τους μισθούς.

«Μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι θα καταφέρουμε να προλάβουμε μία άλλη κρίση; Έχουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς για να έχουμε διατηρήσιμη παγκόσμια ανάπτυξη; Θα έλεγα ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια, είναι όμως πολύ γενικά ακόμα. Έχουμε δρόμο ακόμα. Αυτά που έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά», επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» προτείνει «φρένο χρέους» με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρωζώνης και τάσσεται κατά του ευρωομολόγου, αλλά και κατά της αύξησης των κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία φούσκα παραφουσκώνοντάς την με νέα χρέη», δηλώνει.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του επιμένει ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνει πιο αποτελεσματική δουλειά. Χρειάζεται περισσότερα εργαλεία».

«Βλέπουν» έξοδο της Ελλάδας

Ένας στους δύο ξένους επενδυτές υποστηρίζει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία αποχώρηση από την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο με πέντε χρόνια, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση των πιθανότερων χωρών για χρεοκοπία.