Facebook Pixel Τυφλός ταξιτζής οδηγούσε στη Λακωνία!
Life
| 2011-02-01 10:42:00

Τυφλός ταξιτζής οδηγούσε στη Λακωνία!

Τυφλός ταξιτζής οδηγούσε στη Λακωνία!

Το πιο φυσιολογικό είναι ότι ένας τυφλός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εργαστεί ως οικοδόμος ή ως οδηγός ταξί, αλλά στην Ελλάδα συμβαίνει κι αυτό! 

Κι’ όμως, έχει συμβεί και αυτό!Πρόκειται για ιστορίες καθημερινής τρέλας. Οικοδόµος στη Μυτιλήνη µε 100% αναπηρία τυφλότητας εργάζεται σε οικοδοµή. Τυφλός ταξιτζής οδηγούσε στη Λακωνία ενώ άλλος ήταν ανεβασµένος σε σκαλωσιά, κι άλλος δούλευε ως delivery boy!

Σε χωριό της Λακωνίας συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία κι επιπλέον επίδοµα νοσοκόµου, αλλά οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Μάλιστα στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο...

Είναι ορισµένες από τις καταγγελίες που φθάνουν συνεχώς στο υπουργείο Εργασίας για ανάπηρους - µαϊµούδες και µάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται και από φωτογραφίες! Εκτιµάται ότι σήµερα περίπου 60.000 µε 70.000 άτοµα παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται καθώς «χαίρουν άκρας υγείας» και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τον περιορισµό στο 8% - 9% (από 14,5% σήµερα) του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων.

Συνολικά οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων υπολογίζονται στις 350.000 και το υπουργείο ευελπιστεί να τις µειώσει στις 160.000 – δηλαδή κατά το ήµισυ, µέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σηµειώνεται ότι από τις 350.000 αναπηρικές συντάξεις οι 180.000 είναι οριστικές.

Πάντως παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%).

Μάλιστα σε πολλούς νοµούς (Θεσσαλίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας) τα ποσοστά ξεπερνούν το 18% και σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7 - 11% του συνόλου των συντάξεων. Είναι ακόµη χαρακτηριστικό ότι η µέση ηλικία συνταξιοδότησης στις αναπηρικές συντάξεις είναι κατά δέκα χρόνια µικρότερη της αντίστοιχης µέσης ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και το Σ∆ΟΕ έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους σε συγκεκριµένες περιοχές όπου δρουν κυκλώµατα που εκδίδουν αναπηρικές συντάξεις - µαϊµούδες και εµπλέκονται δικηγορικά γραφεία, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύµατος. Για παράδειγµα, σε περιοχές της ∆υτικής Μακεδονίας η αµοιβή για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης κυµαίνεται από 1.500 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα µε την πάθηση και την περιοχή.

Στο ΙΚΑ, οι περιοχές µε το µεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων πάνω από 20% είναι η Κρήτη, η Λευκάδα, η Άρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα. Για παράδειγµα, σε περιοχές της ∆υτικής Μακεδονίας το ποσόν µπορεί να κυµαίνεται από 1.500 ώς 3.000 ευρώ, ενώ στην Αθήνα µπορεί να φθάσει και τα 6.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags