02/02/11 - 16:45

Μεζούρα για την επιμήκυνση (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν το μάθει η Πετρούλα θα ξεχυθεί στους δρόμους για ρεπορτάζ, αλλά η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ όλο και πλησιάζει…

44.616views 0shares

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου προσδιόρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι είναι εξασφαλισμένη και η τέταρτη δόση του δανείου, που πρόκειται να εκταμιευτεί τον Μάρτιο-Απρίλιο, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ενημέρωσε χθες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών, για τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αλλά και για τις απαιτήσεις της τρόικας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η τρόικα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου στα εξής θέματα: Στην εξοικονόμηση πόρων από το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στις ΔΕΚΟ, στην εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις (όπως είπε, ο νόμος δεν θα αλλάξει, πρέπει όμως να αρχίσει να εφαρμόζεται), στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη μελέτη για τις επικουρικές συντάξεις, στην πορεία των δημοσιονομικών και το ενιαίο μισθολόγιο. Τέλος, ανέφερε ότι με την τρόικα θα συζητηθεί και το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος για την περίοδο 2012-2014 και υποστήριξε ότι αυτό θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεν θα περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας δήλωσε στο Reuters ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο πληροφορίες από ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους, ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: tvxs.gr