22/12/10 - 16:44

Περιορισμός στην ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία!

Εγκρίθηκε νόμος στην Ουγγαρία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης. Κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας...  

Περιορισμός στην ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία!
53.518views 0shares
Το νέο Pamestoixima.gr παίζει με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στο Γερμανία – Ολλανδία!

Στα χέρια της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν περνά ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που ξεσηκώνει κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας.

Διατάξεις του νόμου παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης. Τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανήμερα της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία...

Άλλα στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα.

Eλέγχει και επιβάλει τεράστια πρόστιμα

Με το νέο νόμο, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης θα εποπτεύει πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και το σύνολο των έντυπων μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Με συνταγματική τροπολογία κυβέρνηση Ορμπάν δίνει υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί -χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο- να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

Η Αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εάν κρίνει ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ισορροπημένη, καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλονται τα ήθη ή δεν προσφέρεται κάλυψη σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα πρόστιμα μπορεί να φθάνουν τα 950.000 δολάρια για τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα 119.000 δολάρια για τις καθημερινές εφημερίδες και τους δικτυακούς τόπους, και τα 48.000 δολάρια για τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκδόσεις.

Κατακραυγή για το νόμο

Η Ένωση Ούγγρων Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι ο νόμος «παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης». Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων τονίζει από την πλευρά της ότι τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό τον έλεγχο ενός σώματος, του οποίου η νομιμότητα είναι αμφισβητούμενη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο νόμος είναι «ασύμβατος με τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ».

Με φίμωτρα στη Βουλή

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν την Τρίτη στη Βουλή με φίμωτρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές συμπαραστάθηκαν στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους και εκδότες διαδηλώνοντας μαζί τους στην Πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η δημόσια Ουγγρική Τηλεόραση.

Πρωτοφανής συγκέντρωση εξουσίας

Η πρωτοφανής για ευρωπαϊκά δεδομένα συγκέντρωση εξουσίας από το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία διευρύνθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές το Σεπτέμβριο, καθώς με τον νέο εκλογικό θρίαμβο της δεξιάς Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ελέγχει πλέον πλήρως το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα του.

Είχε προηγηθεί η σαρωτική νίκη του κόμματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, στις οποίες αποσπώντας το 53% εξασφάλισε τη συνταγματική πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών στη Βουλή και τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνος σε οποιαδήποτε στιγμή στην αλλαγή του Συντάγματος.

Πηγή: tovima.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ