03/02/11 - 18:23

Μας ταΐζουν κρέας ντοπαρισμένο με αντιβιοτικά!

Σούπερ βακτηρίδια που δυνάμωσαν ''τρώγοντας'' αντιβιοτικά αποτελούν βόμβα για την υγεία μας .

Μας ταΐζουν κρέας ντοπαρισμένο με αντιβιοτικά!
51.952views 0shares

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι τα ζώα στη χώρα μας καταπίνουν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκέντρωσαν δείγματα κρέατος και κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και κρεοπωλεία στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.

Σύμφωνα με το Βήμα οι καταναλωτές κινδυνεύουν να προσβληθούν από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Μέσα σε τρία χρόνια οι επιστήμονες ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος από αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο αλλά και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού.

Μία ενδεικτική μα σοκαριστική διαπίστωση είναι πως όσα στελέχη κολοβακτηριδίου απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα-αντιβιώσεις που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr