05/02/11 - 09:35

Εξοπλίζονται οι Τούρκοι

Αεροπλανοφόρο απέκτησε η Τουρκία, και μάλιστα τον νικητή του πολέμου των Φώκλαντς, το HMS Invincible.

Εξοπλίζονται οι Τούρκοι
34.212views 0shares

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, το αεροπλανοφόρο, που έχει παροπλιστεί πρόσφατα, κατακυρώθηκε σε τουρκική εταιρεία που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και θεωρείται «βιτρίνα» του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Το 17.000 τόνων HMS Invincible, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 22 μαχητικά αεροσκάφη του μεγέθους του F-35B της έκδοσης VSTOL και έχει πλήρωμα 1100 ανδρών.

Το σκάφος εισήλθε σε υπηρεσία το 1980 και αποσύρθηκε από το Royal Navy το 2005, εκτιμάται όμως, ότι έχει περιθώριο επιχειρησιακής εκμετάλλευσης ακόμη 15 έτη, μετά από κάποιες εργασίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η τουρκική εταιρεία που αγόρασε το HMS Invincible, επισήμως ανακοίνωσε ότι το προμηθεύτηκε για να το διαλύσει και να εκμεταλλευθεί την αξία του ως «σκραπ», ωστόσο βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι «Το αεροπλανοφόρο με κάποιες εργασίες μπορεί να καταστεί αξιόπλοο ή να αποτελέσει πλατφόρμα εκπαίδευσης μιας ναυτικής δύναμης που θέλει να αποκτήσει εν συνεχεία ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Αλλά και μπορεί να δώσει πολύτιμες σχεδιαστικές λύσεις σε μια δύναμη όπως η Τουρκία που θέλει να ναυπηγήσει σκάφη του μεγέθους αυτού όπως το LPD που σχεδιάζει να ναυπηγήσει».

Σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο απέκτησε αεροπλανοφόρο και η Κίνα, αγοράζοντας το παροπλισμένο παλαιο ρωσικό αεροπλανοφόρο Varyag, υποτίθεται για να το μετατρέψουν σε πλωτό καζίνο και εν συνεχεία το μετέτρεψαν σε κανονικό αεροπλανοφόρο!

Μάλιστα οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κτύπησαν» και το HMS Invincible με πολύ υψηλή προσφορά ύψους £ 5,000,000 (8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αλλά τελικά, προτίμησαν να το αφήσουν στους Τούρκους, οι οποίοι ήδη έχουν καταρτίσει πρόγραμμα ναυπήγησης ενός σκάφους LPD στο μέγεθος του HMS Invincible.

ΠΗΓΗ: zougla.gr