Facebook Pixel «Τα πάντα για την εφαρμογή του μνημονίου»
Life
| 2011-02-15 00:31:00

«Τα πάντα για την εφαρμογή του μνημονίου»

«Τα πάντα για την εφαρμογή του μνημονίου»

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ, ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου.

Τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες, καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Ως προς το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ. Παπακωσταντίνου τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη.

Δανειακή ικανότητα 500 δισ. του μηχανισμού

Ο μελλοντικός μηχανισμός οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης ο οποίος και θα υλοποιηθεί στο μέσον του 2013, θα έχει δανειακή ικανότητα συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο φορές ανώτερη από εκείνη του ισχύοντος μηχανισμού, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς τη δανειακή ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την σταθερότητα. Συμφωνήσαμε για ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δις ευρώ το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αναμένεται να ληφθεί στην σύνοδο του Μαρτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags