Facebook Pixel Γιατροί καπνίζουν μέσα σε νοσοκομεία! (ΦΩΤΟ)
Life
| 2011-02-15 16:57:00

Γιατροί καπνίζουν μέσα σε νοσοκομεία! (ΦΩΤΟ)

Γιατροί καπνίζουν μέσα σε νοσοκομεία! (ΦΩΤΟ)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συστηματική παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας. «Ντουμάνι» και στο δημόσιο τομέα!

Οι καταγγελίες για παραβάσεις της περίφημης καθολικής απαγόρευσης του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους τους τελευταίους πέντε μήνες ισχύος του νόμου έχουν ξεπεράσει τις 15.300, με τις περισσότερες εξ αυτών να καταγράφονται τον Ιανουάριο (έγιναν 3.943 καταγγελίες).

Εξίσου υψηλό αριθμό καταγγελιών δέχθηκε η γραμμή και τον περασμένο Οκτώβριο (3.801), που ήταν ουσιαστικά και ο πρώτος μήνας εφαρμογής της καπνοαπαγόρευσης, καθώς ο Σεπτέμβριος λειτούργησε ως περίοδος χάριτος και προσαρμογής για τους Έλληνες «θεριακλήδες».

Η μερίδα του λέοντος αφορά, όπως είναι αναμενόμενο, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι καταγγελίες για τους καπνιστές που επιμένουν… ελληνικά και καπνίζουν σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και οπουδήποτε αλλού απαγορεύεται, βάσει του νόμου, ανέρχονταν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή σε 13.124!

Ειδικότερα, σε 6.941 περιπτώσεις καταγγέλθηκε ότι οι πελάτες του καταστήματος κάπνιζαν κανονικά και με το... νόμο στον εσωτερικό χώρο, ενώ σε 4.253 περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι υπήρχαν τασάκια οπουδήποτε μέσα στο κατάστημα.

Τσιγάρο… ατέλειωτο και στο Δημόσιο

Καλά κρατεί όμως το κάπνισμα και στο δημόσιο τομέα, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου για πρόστιμα σε τμηματάρχες και διευθυντές υπηρεσιών. Συνολικά, έγιναν 1.189 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα. Από αυτές, οι 462 αφορούσαν δημόσιες υπηρεσίες, οι 170 νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, οι 54 υπουργεία, οι 51 αστυνομικά τμήματα και οι 32 δημόσιες τράπεζες.

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τα σχολεία, τους κατ’ εξοχήν χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Σε 219 περιπτώσεις οι καταγγελίες αφορούσαν κάπνισμα μέσα σε νοσοκομεία, ενώ σε 201 περιπτώσεις οι «θεριακλήδες» εντοπίστηκαν και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν κυρίως τους γιατρούς και τους καθηγητές, οι οποίοι θεωρητικά σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της προστασίας της δημόσιας υγείας και της παιδικής ηλικίας, αντιστοίχως.

Λιγότερος ο καπνός στον ιδιωτικό τομέα

Από τις 741 καταγγελίες που έγιναν για εργασιακούς χώρους ιδιωτικού τομέα, οι 584 αφορούσαν σε εταιρείες και καταστήματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούν ιδιωτικές τράπεζες, ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, εμπορικά κέντρα, περίπτερα, ιδιωτικά σχολεία, τηλεοπτικό κανάλι, ξενοδοχεία.

Τέλος, οι 302 καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους έγιναν για κάπνισμα σε εμπορικά κέντρα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, σε αίθουσες δεξιώσεων, σε χώρους αναμονής και στο αεροδρόμιο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags