Facebook Pixel Υποσχέθηκε ναυτική βάση στους Ρώσους ο Χαφτάρ;
Life
| 2024-02-06 04:33:00

Υποσχέθηκε ναυτική βάση στους Ρώσους ο Χαφτάρ;

του Γεωπόλδου
Υποσχέθηκε ναυτική βάση στους Ρώσους ο Χαφτάρ;

H Ρωσία έχει αρχίσει να σχηματίζει το λεγόμενο «Αφρικανικό Σώμα» (AK) για να αντικαταστήσει τις δομές της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ που λειτουργούν στην αφρικανική ήπειρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιουνούς Μπεκ Γιεβκούροφ, ο οποίος επιβλέπει το ρωσικό «Αφρικανικό Σώμα» (AK), συναντήθηκε με τον γενικό διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ.

Από το περασμένο καλοκαίρι, αυτή είναι τουλάχιστον η τρίτη συνάντηση μεταξύ του Γιεβκούροφ και του Λίβυου αρχιστράτηγου. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η ρωσική vedomosti, η Ρωσία έχει αρχίσει να σχηματίζει το λεγόμενο «Αφρικανικό Σώμα» (AK) για να αντικαταστήσει τις δομές της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ που λειτουργούν στην ήπειρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στην ανατολική Λιβύη και πιο συγκεκριμένα στο Τομπρούκ. Και όχι μόνο μια βάση, αλλά και ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο Ρώσοι εκπαιδευτές θα εκπαιδεύσουν προσωπικό για την αεροπορία και τις ειδικές δυνάμεις του Χάφταρ. Αυτό πρότεινε στους έμπιστους του στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Οι προτάσεις του έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το ρωσικό «Αφρικανικό Σώμα», με επικεφαλής τον συνταγματάρχη στρατηγό Γιουνούς Μπεκ Γιεβκούροφ, επιδιώκει να αντικαταστήσει επαρκώς την Βάγκνερ στην Αφρική. 

Διαφαίνεται η προοπτική μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, όχι κάπου σε μια παράμερη χώρα που δύσκολα μπορείς να βρεις σε χάρτη, αλλά πρακτικά στο κέντρο της Μεσογείου, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Ιταλία είναι γνωστό ότι δεν αποδέχεται τον Χαλίφα Χάφταρ, ενώ η Ελλάδα έχει τελευταία αλλάξει στάση, καθώς στο παρελθόν τον υποστήριζε ανοικτά. Η φιλορωσική χροιά του Χάφταρ φαίνεται να άλλαξε τις πολιτικές της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags