Facebook Pixel Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία! Κόλαφος ο εισαγγελέας κατά του Ερντογάν
Life
| 2013-12-26 20:05:00

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία! Κόλαφος ο εισαγγελέας κατά του Ερντογάν

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία! Κόλαφος ο εισαγγελέας κατά του Ερντογάν

Ένας Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε σήμερα ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Μολονότι ο Ακάς δεν αναφέρθηκε σε κανέναν ονομαστικά, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη αναμένεται να κλιμακώσουν την μεγεθυνόμενη οργή για την υπόθεση που ξέσπασε την 17η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των γιων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank (Λαϊκής Τράπεζας).

Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Χαλκμπάνκ.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα χθες, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.

«Σήμερα. . . ανακάλυψα ότι μου αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ερευνώ την υπόθεση χωρίς να μου παρουσιαστεί κανένας λόγος», σημείωσε. «Όλοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η δυνατότητά μου να διεξαγάγω μια έρευνα ως δημόσιος κατήγορος παρακωλύθηκε».

Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, πριν από λίγο παρενέβη και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των 10 νέων στενών συνεργατών του που διόρισε αργά χθες ο Ερντογάν είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας.

Ο Άλα αντικατέστησε τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, έναν από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν μετά τη σύλληψη του γιου του στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.

«Αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός Ερντογάν) προσπαθεί να φτιάξει μια κυβέρνηση που δεν του φέρνει καμιά αντίρρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Εφκάν Αλά έχει ρόλο-κλειδί» να διαδραματίσει, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν «έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα (του, το) AK έχει ένα βαθύ κράτος, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου, χρησιμοποιώντας έναν όρο ο οποίος στην Τουρκία έχει συνδεθεί με ένα σκιώδη, παρακρατικό μηχανισμό που αψηφά το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου.

Το σκάνδαλο αποδίδεται από τους περισσότερους αναλυτές στην σύγκρουση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή ιεροκήρυκα επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, στο οποίο ορκίζονται πίστη τουλάχιστον ένα εκατ. Τούρκοι, ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Ο ένας από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν χθες, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, το έκανε κατά τρόπο που έδειξε την διαφωνία του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα κάλεσε να παραιτηθεί κι εκείνος.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags